Producenten Jerry Bruckheimer är mannen bakom några av filmvärldens största kassasuccéer. Hans filmer har mottagit sex Oscars, fyra Golden Globes, 17 Emmys, 15 Peoples Choice Awards, två BAFTAs, otaliga MTV Awards (bl.a. för årtiondets bästa film för Snuten i Hollywood) och 20 Teen Choice Awards. Hans TV-program, som t.ex. CSI serierna, har också varit enormt framgångsrika.

Prince of Persia är en ny riktning för honom, i det att filmen är baserad på ett datorspel. Bruckheimer medger också at han har fått upp ögonen för dator och TV-spel, och den typen av digitaltberättande är hans nästa mål.

Q: Varför beslöt du dig för att göra Prince of Persia, vad i storyn attraherade dig?

Jerry Bruckheimer: Den är ovanlig. Det är intressant att du kan ha en fantasi, verklighet och drama på samma gång. Det var en bra blandning.

Q: Många ser inte Jake Gyllenhaal som en huvudrollsinnehavare i en sådan här typ av film. Vad såg du i honom?

Jerry Bruckheimer: Han är en fantastisk skådespelare och ser dessutom väldigt bra ut. Vi har gjort det här med många skådespelare. Will Smith i Bad Boys, han var sedd som en komediskådespelare. Nicolas Cage i Con Air. Han har alltid spelat olika roller men var aldrig sedd som en actionhjälte innan den filmen och The Rock. Jag är ett fan av visa skådespelare och Jake är en av dem.

Q: Var det något specifikt med Gemma Arterton som gjorde att du valde henne till att spela Tamina istället för en mer etablerad aktris?

Jerry Bruckheimer: Vi testade många unga skådespelare men hon var den mest intressanta med hästlängder. Ibland bara blir det så.

Q: Projektet har varit under utveckling ett tag och manuset har kontinuerligt förändrats. Hur kommer det sig, och på vilket sätt har manuset utvecklats över tid?

Jerry Bruckheimer: Det hänger på vilka du har involverade och vem som är tillgänglig. Vi har alltid en A-lista vi vill arbeta med och det handlar om att hitta de mest talangfulla manusförfattare du kan som finns tillgängliga vid den tidpunkt du behöver dem. Det gick alltid i en och samma riktning, men du börjar med att få historien att fungera, och sen se till att karaktärerna fungerar följt av all action. Du måste ta dig igenom alla dessa olika lager.

Q: Vilka element från spelet har du behållit i filmen?

Jerry Bruckheimer: Vi har behållit en del av den action och coola grejer de gjorde med spelet. Vi behöll så många av karaktärerna som möjligt. Men det är som med en bok, de blir aldrig exakta kopior. Det är en film, inte litteratur. Du ändrar konstant saker och ting.

Q: Hur kommer det sig att du nu är involverad i att göra tv-spel?

Jerry Bruckheimer: Jag är övertygad om att inom de kommande 10 åren kommer du inte kunna se skillnaden mellan film och spel. Spelen kommer att vara så realistiska. Det är en form av berättande och vi älskar att berätta historier i filmer och på TV. Vi är i startgroparna av att aktivt söka efter folk som kan genomföra det. Förhoppningsvis kommer vi starta inom de kommande sex månaderna.

Q: TV-spelen har varit så framgångsrikt, fanns det någon press att göra filmen så att den tillfredställde fansen av spelet?

Jerry Bruckheimer: De är viktiga för oss och jag hoppas de kommer att se filmen, men man vet aldrig. De som spelar spelen kanske inte gör de när filmen kommer ut. Du försöker göra en film som kommer att underhålla med intressanta karaktärer och teman, om du lyckas med det kommer alla. Om du bara förlitar dig på spelfansen missar du en hel marknad där ute.

Q: Vad exalterar dig mest med filmen?

Jerry Bruckheimer: Jag älskar rollbesättningen med Jake och Gemma. Jag älskar historien, den är fascinerande med många olika nivåer och stort omfång. Öknen är spektakulär och påminner mig om Laurence of Arabia. Vi har en mästerfotograf bakom kameran, och det är fenomenalt att se vad han är kapabel att göra.

Q: Vilken roll har Prince of Persia skaparen Jordan Mechner i filmen?

Jerry Bruckheimer: Han har varit involverad genom hela processen och är väldigt nöjd med den. Han har varit en bra partner.

Q: Varför valde du någon som Mike Newell att regissera filmen?

Jerry Bruckheimer: Det var pågrund av de filmer han har gjort. Det är ovanligt att hitta någon som kan göra Donnie Brasco och sen göra Harry Potter. Han har bevisat att han klarar av såväl drama som stora äventyr och humoristiska saker. Han har en bra palett. Den här filmen innehåller alla dessa element.

Q: Det finns många saker i den här filmen som påminner en om Pirates of the Caribbean, kläderna, action och komedi. Finns det likheter?

Jerry Bruckheimer: Vi skulle vara extremt lyckligt lottade om den togs emot lika bra. Det är en annan typ av film dock, men förhoppningsvis samma typ av underhållning. Det här är mer äventyr och har en annan känsla. Men i och med att det är ett actionäventyr med kärlek är förhoppningsvis tonen snarlik.

Intervju av WaytoBlue

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print