Vår tids största filmskurk? Jens Peterson skriver om Mark Strong i AB. Onekligen är Mark Strong säsongens starkaste filmskurk, iallafall en av dom, med tanke på skurkroller i Sherlock Holmes, Kick-ass och nu i Robin Hood som går upp på de vita dukarne den 12:e maj.

Petersons lilla artikel är trevlig och klart läsvärd, men “nutidens största superskurk”? Håller du med om det? Nutid? Då måste vi väl i allfall inkludera 00-talet? Skulle vi gå ännu längre tillbaka så skulle man nog kunna ge en röst åt Gary Oldman. En riktigt otäck roll är i Hannibal (2001) som Mason Verger. Några år tidigare saboterar han fimiljen Robinsons rymdskepp i Lost in Space. Och så har vi naturligtvis titelrollen i Dracula, och roller i JFK och True Romance. En riktigt trevlig skara skurkroller, inte sant?  

Skall priset kanske gå till Ralph Fiennes? Vem annars skulle kunna göra en så klockren Voldemort? Eller en så genial tolkning av i Francis Dolarhyde i Red Dragon (2002). Dessutom spelar han nazist i Schindler’s List (1993)

Nåväl, om Mark Strong är 2010 talets starkaste filmskurk så kan en något okänd skådespelare bli 2011 års superskurk. Starkt på frammarsch mot skurkrollernas fack är Ian McShane. Han gör rösterna åt Hook i Shrek the Third och åt onde eleven Tai Lung i Kung Fu Panda (2008). Nästa år klär han sig återigen i piratrollen som de sju havens mest galna pirat genom tiderna – ingen mindre än Captain Blackbeard i Pirates of the Caribbean 4: On Stranger tides!

Läs allt om verklighetens Captain Blackbeard här!:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print