Shaolin Challenges Ninja (1979) är en sån där Kung Fu-rulle där kinesiska kamparter ställs mot japanska. Självklart för att visa att Kung Fu är bäst.

I Shaolin Challenges Ninja ser vi Gordon Liu, känd från 36th Chamber of Shaolin och oigenkännlig Kung Fu-lärare i Kill Bill 2, som Ho Tao – en kinesisk godsägare som gifter sig med en japanska, Yuka – här spelad av Koda Yumiko.

Ho Tao är också Kung Fu-lärare och komplicerat värre blir det eftersom Yuka tränar japanska stilar – eller i princip en stil – nämligen ninjutsu.

Filmen kan ses som en medioker bagatell, både enligt innehåll och fighter. Men den har en viss portion av humor. Och framförallt är det en typisk film som tydliggör skillnader mellan autentiska kinesiska och (halvautentiska) japanska stilar, både gällande tekniker, vapen och taktik. På det sättet är filmen särskilt intressant just för den som är kampsportsidkare.

I den komiska scenen nedan försöker Ho Tao lära sin aggressiva hustru att bete sig mer graciöst och feminint. Bland annat innebär detta att försöka få henne träna sofistikerade kinesiska stilar istället för grova och okvinnliga japanska. Gordon Liu får briljera med sina genuina kunskaper i kinesisk kampkonst, medan Koda Yumiko gör riktigt bra ifrån som Yuka, trots att det här var den enda filmrollen som japanskan gjorde.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=baDXGcoGgL8]

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print