Nu har SVTs barnunderhållning “Wild Kids” anmälts till granskningsnämnden av tittare. De reagerade över scener med barn som sitter fastbundna vid träd med huva över huvudet och ansåg att det påminde om tortyrscener. Något tittarna reagerade över var att man aldrig ser de fastbundna släppas fria.

Oavsett hur man kan tolka scenerna är programledaren Ola Lindholms svar något lustigt: “De är dumma i huvudet.”

Enligt läsarundersökning i Aftonbladet anser hela 40% att scenerna är olämpliga. Alltså är 40% av Aftonbladets läsare dumma i huvudet enligt Lindholm. Kanske ligger någonting i det vid närmare eftertanke.

Hur sådana scener påverkar barn beror naturligtvis på deras ålder och erfarenheter. Det finns inga riktigt entydiga studier om barn och film/TV-våld. Resultaten av undersökningar hur barn reagerar på “hemskheter” påverkas i regel av vem som gör utredningen.

Enligt DN som också skriver om “ärendet” har programmet anmälts 3 gånger tidigare.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print