Jag är inte riktigt benägen att hålla med Karl Dalén i gårdagens artikel i DN Filmflopparnas återkomst, där han hävdar att Hollywood satsar på att göra remakes av filmer som floppat.

Det handlar nog mer om allmän idétorka och om en trend att göra remakes av kultfilmer. Men också en hel del annat “görs om”, tänk på alla superhjältefilmer och om man tittar efter så ser man att även en hel del klassiker som är på väg. Därför stämmer inte Daléns slutsats: “En annan anledning kan vara att filmbolagen inte vill riskera att förstöra klassiker.”

Dalén citerar  Leo Barraclough Variety Magazine: “Insatserna för filmer i Hollywood är så höga att de inte kan t a de kreativa risker som smala filmbolag kan.”

Om det bara gällde att inte ta ekonomiska risker så skulle nog “floppar” vara ett dålig mått på Hollywoodproducenternas omdöme. Så vad handlar då “trenden” om? En film Dalén inte nämner är exempelvis “He Man – Masters of the Universe” som skall göras om, från scratch och baserad på de ursprungliga karaktärerna och den animerade serien. Tänk också på alla superhjältefilmer som är på väg.

En orsak är naturligtvis att man nu kan göra om filmerna på ett helt annat sätt än tidigare. Tekniken är ju en helt annan än för trettio år sedan. Tänk också på att de nya unga filmskaparna växte upp med just He Man, Conan, och andra seriekaraktärer och superhjältar…

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print