Idag fyller mästarregissören Akira Kurosawa etthundra år! Mästaren lyckades regissera hela 32 långfilmer, samt skriva manus till sammanlagt 69 stycken.  Förutom mästerverk som Sju Samurajer,  Yojimbo, Att Leva med många fler har Kurosawa faktiskt skrivit manus till Runaway Train.

Den för japanska mått extremt långe (1,81 m) regissören stämplades som “anti-japansk” och hade det inte lätt i Japan. Även ett självmordsförsök begicks under den svåraste svackan. Kurosawa skar sin handled över 30 ggr med ett vasst rakblad. Men tack och lov lyckades han inte den gången. Senare började en karriär med filmer helt producerade i väst.

På torsdag sänder SVT2 (22.45) “Den vilda flykten eller “Hidden Fortress”, min egen personliga favorit bland Kurosawas filmer. Ett fantastiskt karaktärsgalleri och otroligt realistiska stridscener är bara ett par av dess kvalitéer. Det var också Hidden Fortress som inspirerade George Lucas till handlingen i Star Wars. Om du inte sett den, missa inte en av världens bästa filmer!

 Läs också om: Criterions jubileumsutgåva med 25 filmer

David
/FilmMedia-Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print