Trevligt att DN rapporterar om ett tyskt bolag som gör “Last Call”, en interaktiv skräckfilm. Genom ny teknik skall publiken i filmen kunna “agera” med skådespelaren genom röstigenkänning. Och de val som publiken gör skall ha direkt konsekvens för filmens handling. Läs mer om filmen och tekniken i länken till DN ovan och se filmsnutten nedan.

Idén är intressant. Men jag frågar mig dock om inte interaktionen i själva verket motverkar sitt eget syfte. Syftet är ju att ta med åskådaren in i filmen. 

Inom filmteori talar vi om “modus”. Filmen kan ha olika förhållningssätt till dess publik och publiken kan ha olika förhållningssätt till filmen som ses. “POV”, berättarröst, bildkompositon,  avstånd, klippteknik – tja, allt påverkar förhållandet mellan åskådaren och filmen.

Både “realistisk” filmteori och amerikanska “continuity”-principer syftar till att dra in åskådaren i filmen på så sätt att han eller hon glömmer bort att det är film och att det är skådespelare och inte verkliga levnadsöden som bevittnas. 

Interaktion syftar till att skapa ett ännu starkare förhållande mellan film och publik, för att få publiken att känna sig delaktig i filmen och kunna på verka den. 

Men själva situationen förutsätter ju faktiskt att åskådaren är medveten om att det är film som beskådas. En ännu större distans till filmen och ständig medvetenhet om att det är film man bevittnar blir troligen konsekvensen av att man så att säga sitter på spänn och väntar på att få göra ett avgörande val.

En skräckfilm vill påverka åskådaren att sitta på helspänn och att slappna av om vartannat. Chockverkan skapas genom att överraska publiken när den minst anar det. Men om publiken ständigt är på alerten skulle skräckfilmens egna filmmedel motverkas. 

Dessutom ställer interaktion ännu större krav på realism och trovärdighet. Filmens skådespelare måste så att säga kunna vara på samma nivålängd som publiken. Åskådaren måste helt och hållet kunna känna att det är en verklig person hon agerar mot. 

Jo, det är intressant, men jag är skeptisk. Filmsättet ställer enorma krav på filmskaparna. När Spielberg eller Peter jackson gör en liknande interaktiv film skall jag dock följa utvecklingen med intresse.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qe9CiKnrS1w]

David
/FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print