Härjande galler och burlesk humor i Chelmsford 123

Minns du kvällsunderhållningen Razzel under 80-talet? Det var tävlingar, sketcher och det var faktiskt där både Fawlty towers och Black Adder introducerades för det svenska folket.

En hel del av detta bör du minnas, iallafall om du är över trettio. Men minns du Chelmsford 123? Den historiska buskisserien om romare som ockuperar den lilla brittiska staden Chelmsford år 123 e. Kr.? Själv hade jag bara svaga minnen av serien tills jag letade upp den. Jag kom ihåg att den hette något på “123” och att den handlade om romare som ville ha bort bångstyriga galler, som i Asterix.

Jag kom dessutom ihåg att den hade en mycket grov och burlesk humor. Den scen jag kommer ihåg bäst är två galler som står i tunnor med avföring. Nu förstår du vilken nivå humorn ligger på, eller? Men jag kommer ihåg små andra detaljer. Jag minns att jag tyckte om serien då och att jag senare ville se om den. Men det är först på senare tid som jag ansträngt mig för att hitta den.

När Chelmsford 123 visades år 1988 rådde brittisk Sitcoms storhetstid. Den konkurrerade inte bara med Fawlty Towers och Black Adder utan även med andra briljanta humorkreationer och långkörare som Home to Roost med John Thaw och Allo’ Allo’ som hade sin storhetstid under just de åren då gallerna invaderade de brittiska TV-rutan.

Chelmsford 123 sågs som en medioker serie jämfört med annat och fick därför inte mycket uppmärksamhet. Den gick dock hela 2 säsonger innan den lades ner. Men ser man på den idag kan man dock konstatera att Chelmsford 123 både är välgjord, ungefär i samma klass som Black Adders första säsong, och att den är hyfsat välskriven. I vilket fall är den betydligt bättre än det mesta som görs idag. Och det är väl ett rätt hyfsat betyg?

Tyvärr verkar inte serien finnas utgiven på “vanlig”  DVD, trots den brittiska sitcom-floden som finns att beställa. (om du inte vågar beställa den från en mer udda distributör, dvs.) Men här nedan kan du väl njuta av välgjord brittisk buskis:

(episod 2, säsong 1. Med intro)
[youtube]v21GEOaFqBg[/youtube]

(BBC4 anouncement)
[youtube]9ze5zdkR5hM[/youtube]

(DR. Who Appearance)
[youtube]NlQyF269spE[/youtube]

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print