Intressant… Tim burtons Alice in Wonderland hindras nästan från att bli den stora succé filmen skulle kunna bli – av det egna produktionsbolaget, eller rättare bestämt Walt Disney-koncernen.

För inte länge sen alls skrev jag om att den större delen av biografdistributörer av Alice in Wonderland i Nederländerna protesterar mot den tidiga DVD-releasen av samma film. Nu gör den brittiska biografkedjan Odeon samma sak. 

I en artikel om detta i DN poängteras att avtalen gällande DVD-distributionen ser olika ut i olika länder och att Sverige inte påverkas. 

Men detta antagande stämmer nog inte lika väl som de svenska distributörerna påstår. Tidig DVD-distribution är nog i grunden menad att hindra en del av den olagliga nedladdningen. Men samtidigt drabbar den tidiga DVD-distributitionen oss här i Sverige. 

Ett exempel: redan innan Park Chan Wooks Thirst fick biopremiär i Sverige (vilket jag aldrig trodde skulle ske) fanns den att köpa på DVD och Bluray från Storbritannien. Redan innan filmen får premiär i Sverige har en hel del av de verkliga fantasterna av asiatisk film redan sett filmen och visat den för sina vänner, helt lagligt. Googla själv på Park plus Thirst och det du får fram på förstasidan är ett tips som jag har skrivit om att Thirst kommer på brittisk DVD

Jag kan ju samtidigt nämna att jag har själv bett om pressinfo från biodistributören för att kunna skriva om biovisningarna och göra reklam för filmen, men utan att få svar.   …Nonchalant och dumt…

Hursomhelst kan den tidiga DVD-utgivningen i vissa länder få internationella konsekvenser. Vissa älskar att gå på bio. Andra älskar att kunna se en film i sin egen hemmabio-miljö.

Visst kan man tycka att biograferna lägger krokben för sig själva och förlorar pengar på bojkotten. Men det åstadkommer samtidigt en viktig mediadebatt om biografernas framtid och filmdistributörernas ansvar och roll.

Läs mer om Nederländernas bojkott här i filmbloggen.

Läs mer i Studio Briefing

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print