Oscarkommittén med Tom Sherak i spetsen har presenterat nomineringarna.

De tyngsta Oscarkandidaterna är Avatar och The Hurt Locker med 9 oscarnomineringar var. 

Avatar tävlar i följande kategorier: Bästa film, bästa regi, bästa klippning, bästa foto (cinematography), bästa musik (original score), Visual effects, ljudklipp (sound editing) och ljudbearbetning (sound mixing)

The Hurt Locker tävlar i följande kategorier: Bästa film, bästa regi, bästa manliga skådespelare (Jeremy Renner),  Bästa originalmanus, bästa foto (cinematography), bästa musik (original score) och  bästa klippning.

The Hurt locker har fler “tunga” nomineringar, medan Avatar självklart äger tekniken. Om jag känner filmpolitiken rätt är det troligt att statyetten för bästa film går till den ena filmen och för regi till den andra. Vilken är svår att avgöra. När en kvinna har chansen att få en Oscar för bästa regi tror jag att Kathryn Bigelow kommer att få knycka den. Och att Avatar inte skulle få en Oscar för bästa film är väl knappast sannolikt.

Avatar lyckades dock inte komma upp i “Return of the King”s 11 Oscarnomineringar, eller “en för varje slut”, som Oscarvärden Billy Crystal uttryckte det. 

Den 7:e mars är det dags för den stora galan.

Samtliga nomineringar hittar du här i Moviefone, eller i AB,  
Läs även om svensken som tävlar: i DN, i SVD , i Expressen, eller i AB,  

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print