Svensk filmpolitik har under senaste år gått under parollen “50-50”. SFI har försökt satsa sina filmstöd på så sätt att fler kvinnor skall komma fram i filmbranschen. Målet är 50% kvinnliga filmregissörer. 

Frågorna man har ställt sig handlar i mångt och mycket om filmkvalitet. Kommer positiv särbehandling innebära att duktiga manliga filmskapare får stå tillbaka för att osäkra kvinnliga kort skall få chansen att visa framfötterna? Kommer svensk film att lida av svensk filmpolitik?

Vi kan inte säga hur svensk film hade sett ut idag om politiken varit mindre feministiskt styrd. Å andra sidan vet vi inte om denna politik haft någon större inverkan. 

Vi kan bara se att svensk film går bättre än någonsin, både på hemmaplan och internationellt. 2009 var ett fantastiskt år för svensk film, ett av de bästa på mycket, mycket länge. 

Ska man vara krass kan man faktiskt säga att en feministpiska kan vara bra för filmens kvalitet. De duktiga männen får kämpa ännu hårdare, göra ännu bättre ifrån sig för att få chans att lyckas. Pressen på kvinnorna att göra det samma ökar. Kan feministisk balans vara det bränsle som svensk film behöver? 

Jag vet inte svaret. Det kanske framtiden kan utvisa. Men nu i nuet är det guldbaggeutdelningen som diskuteras. Nomineringarna är klara. Och visst ser det ut som att nomineringarna illustrerar politiken? Många kvinnliga filmskapare har chans den 25 januari att ta hem en gyllene och högst praktisk dörrstoppare. 

Här är nomineringarna: 

Bästa film: I taket lyser stjärnorna, Män som hatar kvinnor, Prinsessa

Bästa regi, Flickan, Prinsessa, I taket lyser stjärnorna

Bästa kvinnliga huvudroll: Malin Crepin för ”I skuggan av värmen”, Stina Ekblad för ”Det enda rationella”, Noomi Rapace för ”Män som hatar kvinnor”

Bästa manliga huvudroll: Claes Ljungmark för ”Det enda rationella”, Olle Sarri för ”Apan”, Björn Starrin för ”Bröllopsfotografen”

Kvinnlig biroll: Annika Hallin för ”I taket lyser stjärnorna”, Anki Lidén för ”I taket lyser stjärnorna”, Tova Magnusson för ”Flickan”

Manlig biroll: Kjell Bergqvist för ”Bröllopsfotografen”, Joel Kinnaman för ”Johan Falk – gruppen för särskilda insatser”, Sven-Bertil Taube för ”Män som hatar kvinnor”

Manus: Karin Arrhenius för ”Flickan”, Teresa Fabik för ”Prinsessa”, Ulf Malmros för ”Bröllopsfotografen”

Foto: Flickan, Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden

Utländska: Det vita bandet, Still walking, Waltz with Bashir

Kortfilm: A good friend of mr World, Drömmar från skogen, Skrapsår

Dokumentärfilm: ”Drottningen och jag” av Nahid Persson Sarvestani, ”Ebbe – the movie” av Jane Magnusson och Karin af Klintberg, ”Videocracy” av Erik Gandini

Info om nomineringarna även publicerade i AB, DN, DN (om feminism i juryn), SVD, Expr. GP

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print