Decenniets 50 bästa filmer från Östasien – Del 2: nr. 40-31

40 Red Cliff I+II

John Woo's 'Red Cliff'

 

Originaltitel: Chi Bi

Regissör: John Woo


År: (2008/2009)


Land: Kina


 IMDB

‘Red Cliff’ är John Woos epos på två långa filmer. Enormt välgjord och överhuvudtaget minst sagt kompetent. Och det bästa Woo har gjort efter sina klassiska Hong Kong-filmer. Tyvärr har biobesökare haft fel förväntningar. Det erbjuds mer handling och mindre stilistisk Kung Fu-action. Det här är ett historiskt drama av hög rang, inte en kampsportsfilm.

—————————————————————-

 39 Infernal Affairs II

Originaltitel: Mou Gaan Dou II


Regi: Wai-keung Lau, Alan Mak


År: 2003


Land: Hong Kong


 IMDB

Prequel till ‘Infernal Affairs’ och i stort sett lika bra som den första filmen. Jag tycker t.o.m. bättre om tempot och om den mörkare stämningen i den här filmen. Hade det inte varit en uppföljare och uppvisat ännu fler individuella och fristående drag hade jag nog placerat den på ungefär samma plats som den förra.   

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yZV2aN_AauM]

 —————————————————————-


38 Winds of september 

Originaltitel: Jiu jiang feng

Regissör: Tom Lin

År: 2008

Land: Taiwan

IMDB

 Första filmen i en trilogi, samtliga filmer producerade av Eric Tsang (Gangsterbossen i Infernal Affairs och Comrades: Almost a Love Story).De två efterföljande filmerna utspelas i Kina och Hong kong. Winds of September handlar om studenter i ett triangeldrama.  
 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hNXZFb2krcU]

—————————————————————-

37  Three Extremes


Three Extremes

Three Extremes

Originaltitel: Sam gang yi


Regi: Fruit Chan (“Dumplings”) Takashi Miike (“Box”) Chan-wook Park (“Cut”)


År: 2004

Land: Japan, Hong kong, Sydkorea


Tre regissörer från tre östasiatiska länder gör film tillsammans. eller tre skräckkortisar. Fruit Chan, Takashi Miike som gjort bl.a. “One Missed Call” samt ‘Old Boy’-regissören Park Chan-Wook. Ojämnt, men smakrikt… i dubbel bemärkelse… och framförallt riktigt uppfriskande originella historier.  

—————————————————————-


36 Sword of the Stranger 

Originaltitel: Utorenjia: Mukô hadan


Regissör: Masahiro Andô

År: 2007

Land: Japan


 IMDB

Sword of the Stranger är ett Samurajepos i klassisk manga/animéstil, fast vackrare och mer välgjort än det allra mesta under decenniet. Många animé-fans sätter också denna film allra högst upp på sina listor av decenniets animé-filmer. Om en samuraj som skall hjälpa en pojke till en munk i ett buddhisttempel.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dYGpmgxKpNs]


—————————————————————-

35 Cyborg She

Originaltitel: Boku no kanojo wa saibôgu


Regissör: Jae-young Kwak


År: 2008

Land: Japan


IMDB

‘Cyborg She’ är en av mina personliga filmfavoriter på senare år. Det är ett uppfriskande, roligt och opretentiöst drama om en ‘Cyborg Girlfriend’, som är originaltitelns bokstavliga översättning. Förmodligen har den fått mindre uppmärksamhet och lägre betyg p.g.a. den något mer originella “I am a Cyborg and that’s ok.” Som film betraktat är den här inte alls mycket sämre. Och om jag inte hade ambition om att vara hyfsat objektiv, vad det nu innebär, skulle filmen säkert ha fått högre placering.  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FKPCBoCORj8]

—————————————————————-

34  Still Life

Originaltitel: Sanxia haoren

Regissör: Jia Zhangke

År: 2006


Land: Kina

 IMDB

 Jia Zhanke är dyrkad och numera adlad i frankrike. Den naturalistiska kinesiska filmskaparen tillhör inte alls mina personliga favoriter, men det här är i vilket fall en av hans bättre filmer. Stillsamt och poetiskt, som titeln lyder.  


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oo0dO28HL-4&feature=related]

—————————————————————-

33 Oldboy

Originaltitel: Old Boy

Regissör: Park Chan-wook 

År: 2003

Land: Sydkorea

 IMDB

‘
Old Boy’ blev snabbt en modern actionklassiker. Inte har den en enormt komplicerad eller djup handling, men mycket snyggt och lika våldsamt är det. Osannolikt, lättsamt och fruktansvärt underhållande. Kan sammanfattas som ett hjärnlavemang av allra lyxigaste sort. 

 [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YLn1y9v6yno]

—————————————————————-

32 PTU

Originaltitel: PTU

Regissör: Johnnie To


År: 2003

Land: Hong Kong

IMDB

Som polisfilm är PTU kanske inte det mest originella, men den har ändå mycket personliga inslag och en sort av absurd, svart humor som är uppfriskande och stimulerande. Det här är också en film som uppmärksammats av både filmteoretiker och kritiker runt om i världen. Om en polis som tappar sitt tjänstevapen. (ja, den meningen var direkt kopierad från texten om “Missing Gun”)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JnbP6D1NYCw]

—————————————————————-

31 Together

Originaltitel: He ni zai yi qi

Regissör: Chen Kaige


År: 2002

Land: Kina


IMDB

Tänk, att Chen Kaige, tillhörande den Femte generationen och tidigare den mest upphöjda kinesiska regissören av de alla, bara har lyckats göra en enda riktigt bra film under ett helt decennium. Det är ett lågmält och mycket realistiskt drama om en pojke som spelar fiol och om hans pappa som gör allt för att uppmuntra och stödja honom. Som vardagsdrama är det dessutom en ovanligt tät film. Inga onödiga bilder och mycket koncist berättad. Chen Kaige spelar själv läraren och regissörens fru syns i en biroll. I stort sett Chen Kaige i sitt esse, och i den genre han hör hemma.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=biN00GhcAqY]

————–

Stay tuned 😉 . . .

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print