Filmen ‘Avatar’ och TV-serien Heroes är nätpiraternas storfavoriter.

På sju dagar har Avatar laddats ner 1 miljon gånger och slår därmed nedladdningsrekord. Det kan jämföras med den näst mest nedladdade filmen, New Moon, som laddats ned 610.000 ggr. 

På TV-seriesidan återfinns Heroes som den största favoriten. 6,5 miljoner internet användare har laddat ner serien under 2009. Jämför detta med 5,9 miljoner TV-tittare i USA, enligt uppskattning.  Därefter följer Dexter, House, 24 och Desperate Housewives som mest nedladdade TV-serier.

Hmm, slutsatsen är alltså att de filmer och program som laddas ned mest också säljs bäst och visas mest? Är nedladdning ett mått på popularitet och mer än ett kompliment än en kassatjuv? Sverige är ju ett stort piratland, och 2009 var också ett väldigt bra bioår, särskilt med tanke på svensk film. 

Ytterligare skäl att tro att hysterin kring nedladdning inte är värre än en storm i ett vattenglas? Och den eviga följdfrågan: Hur kan ledande politiker påverkas så mycket av mäktiga bolag att de lagstadgar kränkningar av privatpersoners integritet?  Jag försvarar inte nedladdning på något sätt, men undrar om skadan motsvarar den som orsakas av okunnig politisk populism. Dock skall tilläggas att vi  inte heller skall ta siffrorna som ett bevis på att nedladdning inte orsakar skada.

DN, SVD och AB har alla uppsnappat nyheten…

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print