Patrick Stewart

Patrick Stewart

Ännu en brittisk skådespelare kan nu titulera sig med ‘Sir’ – den här gången ‘Sir’ Patrick Stewart som skall adlas av Drottningen av det Storbritanniska storväldet.

Patrick Stewart är för de filmvärlden mest känd för sina roller som bistre Captain Picard i Star Trek – The Next Generation och Professor Xavier i filmatiseringarna av X-Men. 

Det är nog få som tänker på att Patrick Stewart i själva verket är en skicklig och högst rutinerad Sheakespeareveteran som ingick i berömda Royal Shakespeare Company redan 1966.  Film och TV-karriären började först tio år senare med den berömda TV-serien ‘I Claudius’ och den första filmrollen i John Boormans ‘Excalibur’.

Jag minns en intervju med Patrick Stewart men kan inte placera den. Förmodligen var det ett nyhetsinslag i någon svensk TV-kanal. Patrick menade att han tackade ja till Star Trek var det bästa karriärsval han gjort. Patrick synes ha ungefär samma attityd till filmskådespeleri som Michael Caine, trots så olika bakgrund. Vad jag tänker på är att alltid ha yrkesstolthet och att alltid göra sitt bästa, oavsett produktion eller vilka som är motspelare.

Jag kan även påpeka så här i förbigående att det är i själva verket få personer som inser vilken bra TV-serie ‘Star Trek – TNG’ (‘The Next Generation) egentligen blev, mycket på grund av en uppsättning enormt bra och rutinerade skådespelare.

… tänk dig, att plötsligt få ett manus samma dag du ska spela in en scen. Du har ingen aning om i vilket sammanhang scenen ingår, bara ett papper med en massa repliker du måste lära in, utan några som helst instruktioner eller anvisningar. Du får en massa påhittade namn på rymdprocesser som du inte har en aning om vad vad det är. Och du måste säga dina skruvade och ibland pinsamt konstiga repliker på ett sätt som om det vore det mest naturliga och självklara… Titta på några avsnitt av ‘Star Trek – TNG ‘ (gärna någon av de sista och bästa säsongerna) och du får se TV-skådespeleri på absolut högsta nivå. Jag skämtar inte.

En annan gång jag verkligen har förbluffats av Patricks enorma skådespelarskicklighet är i ‘The Extras’. Bevittna Stewart här nedan parodiera sig själv. Tror man inte fullständigt på att det är så här han faktiskt är? Säg gärna emot.

 [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_OqTcK96vFg]

‘Parkinsson’ intervjuar Patrick Stewart:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pXOK-ZVJMaU]

Även AB har uppmärksammat Patrick Stewart…

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print