Jia Zhangke

Jia Zhangke

 

Den kinesiska regissören Jia Zhangke erhöll i dagarna hedersutmärkelsen Franska hederslegionen för sitt livsverk.

Jia Zhangke är en av företrädarna för den urbana, så kallade 6:e generationen av kinesiska filmskapare. Jia Zhangke har blivit mer uppmärksammad i Frankrike än i något annat europeiskt land. Kanske handlar detta om igenkänning, eftersom regissören erkänner sig starkt influerad av franska filmskapare. Den kinesiska regissörens film “Pickpocket” (Xiao Wu, 1997) hyllades stort av den franska “Cahiers du Cinema”.  Eller så handlar det om att Jia Zhangkes filmer i stort sett faktiskt har bekostats med franska medel, av franska producenter. 

Oavsett hur det står till med den saken är det bara att gratulera. Det är fantastiskt roligt att en kinesisk regissör får mottaga den absolut största och finaste franska hedersutmärkelsen, instiftat av självaste Napoleon själv år 1802.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print