Oj, “The Next Karate Kid”, eller “Kung-Fu kid” som har varit ett annat arbetsnamn, stinker kalkon allt mer. Jag har redan listat filmen som en av topp fem filmer vi inte ser framemot och därmed helst kan vara utan. Farhågorna ser ut att förverkligas…

Att Jaden Smith, Will Smith, har valts till nya “Karate Kid” har jag helt lyckats missa. Tack Jens Peterson och AB som publicerar en tio dagar gammal  “nyhet” (något som vi i bloggosfären knappast skulle kunna komma undan med utan en gliring eller två…) Faktiskt har det spekulerats om Jaden tidigare, men osäkerheten har också varit stor om rätt mycket angåande nyinspelningen. Nu finns det iallafall bildbevis, jajamensan.

Mera nyheter då? – Jo, att en regissör som inte lyckats riktigt får inte regissörsstolen – nämligen “Hamilton”-regissören Harald Zwart som senast gjorde en ännu mera flopp-uppföljare till en av senare årens stora komedifloppar – “Rosa Pantern 2”. Jo, så står det till. Men Jackie Chan som spelar Miyagi, eller som nu “Mr Han” är ju också en skådespelare på sådan nivå att det säkert passar regisssören alldeles utmärkt.

Varför en mycket yngre pojke i “Karate Kid”-remaken? Ingen aning. Dumt känns det som. Ska tioåringar lära sig Karate-sparkar? Vem skall se filmen och identifiera sig med rollen? Varför Jaden? För att blidka den svarta publiken?

Och  “The Karate Kid” verkar ha blivit den officiella titeln. Det luktar inte bara kalkon, utan även en etnisk snedvriden och gammal syn – det där klassiska sammanblandandet av Japanskt och Kinesiskt till en gult etniskt homogen röra. Jag hade hoppats på arbetsnamnet “Kung-Fu kid”. Men nej, En kines – alltså “opera”komikern Jackie Chan – ska spela någon vis asiatisk snubbe med ett passande namn “Mr Han” som både skulle kunna vara japanskt eller kinesiskt. Nej, Kung-Fu är inte ett namn på japansk Karate. …Och karatepinnar är inte heller ett Kung-Fuvapen för den delen heller, hur mycket Bruce Lee än tyckte om att vifta med sådana…

Och slutligen – filmen får svensk biopremiär! Osmakligt med tanke på hur många riktigt bra filmer, t.o.m. internationella storsäljare, förnekats biopremiär det senaste året. Det vill jag tillstå.

Jag förutspår en riktigt dunderflopp, i närmaste tänkbara “Catwoman”-dignitet, både på hemmamarknaden och internationellt. Detta skulle jag kunna sätta en hel del pengar på. Praktiskt taget allt runtomkring filmen känns dumt och illa tänkt. Och om du inte tycker om det du hör från mig så kan jag upplysa dig om att jag ju faktiskt själv, i allfall halvt om halvt, är ett Jackie Chan-fan med ett direktsignerat porträtt hemma på väggen …

FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print