Aldrig någonsin har en film dragit hem så mycket pengar under en nattpremiär som uppföljaren till “Twilight” – “The Twilight Saga: New Moon”. Filmen “New Moon” beräknas ha tagit in 26,27 miljoner dollar, eller motsvarande drygt 180 miljoner svenska kronor på 3,514 platser.

 Det tidigare rekordet hölls av “Harry Potter and the Half-Blood Prince” med 22,2 miljoner dollar. Rekordet för dagsvisningar hålls fortfarande av “The Dark Knight” med 67,2 miljoner dollar. 

————–
Update/edit: Jodå, “New Moon” lyckades slå även “The Dark Knight”‘s dagsrekord: 72,7 miljoner dollar för fredagen. Läs mer om rekordet och på The Wrap.//End edit.
————–

Kanske inte jättekonstigt med det nya rekordet ändå med tanke på att vampyrer traditionellt sett är en nattvarelse och att den första filmen “Twilight” var en dundersuccé. Dessutom har visningarna genomgått en förändring under de senaste åren(genom Hollywood) . Tidigare, för så där fem-tio år sedan, spreds premiärerna ut under en längre period. Man började på vissa platser, sedan spred man ut gamla kopior som bara visats någon gång, först i USA, sedan över resten av världen. Vad vi fick hit till Svergie var premiärer som i regel låg minst en månad efter Hollywood premiären, ibland två-tre månader senare. Och då var det också i regel redan använda visningskopior vi fick se. Men det som förändrat filmvisningarna är internet och nedladdningen. Kostnaden för visiningskopiorna har ökat dramatiskt eftersom filmbolagen vill hinna före spridningen.

Något märkligt är det dock med premiärhysterin, eftersom uppföljaren till Twilightsagan, “New Moon”, har fått urusla recensioner och får lika urusla betyg på filmsajter runt om i världen. Och nu har den våldsamma filmen som här i Sverige var planerad till 15 år fått 11-årsgräns genom en rättstvist.

Den rättstvisten hade jag faktiskt tänkt kommentera lite närmare. Men jag avstår nog. …förutom att jag så här parentesvist förmedlar min åsikt att detta ännu är ett bevis för bristen på ett bra filmklimat i Sverige. Du kan läsa mer om tvisten på DN, eller om åldersbråket på Aftonbladet.

Källa: box-office-siffror

Edit 2: DN fick senare också nys om Boxofficesuccén. Läs här

FilmMedia-Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print