Passa på att se filmvisning i Uppsala den 12:e nov. Filmen är Peter Chans lovordade Hong-Kong klassiker  “Comrades: Almost a Love Story.” eller på svenska “Bara vänner – en kärlekshistoria” från 1996.

Filmen utspelas tio år innan dess premiärår. Det är år 1986, 2 kineser flyttar till Hong Kong Li Qiao (Maggie Cheung) och Li Xiao-jun (Leon Lai).  “Comrades’ ” originaltitel är “Tian mimi” som betyder ung. “Livet är sött som honung”, vilket är en smått ironisk titel som symboliserar kinesernas hopp och drömmar när de ger sig av för att söka ett bättre liv.  Tian mimi är också namnet på en kinesisk poplåt och landsplåga, som också förekommer i filmen.

“Comrades” är en av raden filmer under en perioden, mellan slutet av 80-talet till slutet av 1990-talen, som kan beskrivas som postkollonial-postmodern och postmodern reflexiv. Jag ska snabbt avbryta den tankegången och spara det akademiska till en kommande djupanalys av filmen, men jag kan summera det som att det handlar om mötet mellan Fastlandskina och Hong Kong. Filmen speglar de funderingar, den rädsla och det hopp som då var tydlig i konst, litteratur, film och övrig inhemsk kultur. Samtidigt som filmen är ett vardagsdrama, finns en spänning, både i handling och i bilderna. Det är svårt att beskriva utan att göra en lång utveckling och fördjupning, men “känslan”  i filmen är verkligen Hong Kong-film. Och framförallt allt när Hong Kong-film är som bäst. 

Jag kan säga dig att filmen är mer än sevärd. Har du inte tid nu, eller läser det här efter visningen har varit, så försök att se den om du har möjlighet. Det är en mycket bra film och ett vardagsdrama utöver det övriga. Ett starkt skäl till att komma på visningen om du ser det här i tid är att filmen är helt utgången. Alla DVD-versioner runt om i världen är helt slutsålda och vi vet inte när någon kommer att ta upp produktionen igen. Hur som helst är min visning den 12 november näst intill unik och säkert den enda chansen du får på mycket länge att se filmen i ett större format.

Filmen har vunnit 22 priser på filmfestivaler världen över och fått enormt många lovord. Det har skrivits mycket om den, den har analyserats och omnämns i alla bättre böcker och antologier om Hong Kong- och kinesiskspråkig film. Vill du läsa mer så kan du göra det om filmen ‘Comrades: Almost a Love Story’ på IMDB.COM. Där ser du att det inte är jättemånga som betygsatt filmen, och alltså inte heller sett den. Men jag ska säga dig att betyget 8 av 10 är riktigt, riktigt bra för ett icke-engelskspråkigt drama och en Hong Kong-film i allmänhet. 

'Comrades: Almost a Love Story', 'Bara vänner - en kärlekshistoria'

'Comrades: Almost a Love Story', 'Bara vänner - en kärlekshistoria'

Plats och tid: 12 november kl 18.30-21 Geijersalen, gamla Fysikum, Thunbergsvägen 3P – inträde 40 kr .
Jag gav den först med den engelskspråkiga titeln på hemsidan. Men jag visar den med svenska texter.
Visningen anordnas av Svensk-Kinesiska föreningen i Uppsala och ämnet Kinesiska på Instutitionen för orientaliska språk.
se även Svensk-kinesiska föreningens hemsida.

David, FilmMedia – Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print