Filmstatistik är alltid intressant. I en artikel i AB skriver man om “jämställdheten” i dagens Hollywood.

“Enligt den nya statistiken nådde skådespelare med minoritetsbakgrund en topp 2007 med 29,3 procent av det totala antalet roller” och “Det går två [manliga ] roller på varje kvinnlig roll.” Tja, man säger inget om hur rollerna är fördelade –  Huvudroller-biroller? Jag tror det räcker med att se några Hollywoodproduktioner så vet man ungefär hur det ser ut.

Men det är nog lite fel att “utvecklingen står stilla”. Vilken utveckling? All utveckling styrs av Box-office-mentaliteten. Man producerar för att sälja, inte för att skilja verkligheten. De världar som skildras är ideala skapelser som motsvarar de fantasivärldar som publiken drömmer om – de världar de vill se på biografduken. Skall man inte ge vad publiken vill ha eller ska man försöka att få filmbesökaren att ändra om i sina föreställningsvärldar så att de stämmer överens med den verklighet de vill fly?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print