I AB diskuteras “mysrasism och att dei i dagens Sverige finns “en tydlig trend av mysifierad rasism”. Vi har hunnit ikapp vår omvärld.

“Mysrasism” är faktiskt ett riktigt bra ord. Det beskriver inte bara en trend i dagens Sverige och hur rasism och främlingsfientlighet tar sig uttryck i vårt mediasamhälle. Det beskriver en cementerad inställning till andra kulturer och etnicitet som är väl utbredd.

I vissa delar av USA är KKK, eller Ku Klux Klan en intregrerad del av mindre samhällen. Av medlemmar beskrivs de som sociala instutitioner. “Vi umgås och äter tillsammans, bränner lite kors och har det kul tillsammans”. Så kan det låta när KKKmedlemmar intervjuas. Mysrasism som en integrerad del av det amerikanska samhället.

I svensk media finns fortfarande en väldigt låg toleransnivå för rasistiska uttalanden, även om de är “mysiga” eller “skämtsamma”. Men om “mysrasism” blir allt mer rumsren i massmedia gissar jag att vi kommer att få stora problem.  Gränsen måste innebära nolltolerans. Det är här accepterandet av SD som politiskt parti kan ifrågasättas. Om SD är ett rasistiskt eller främlingsparti låter jag vara osagt. Liksom ett samhälle i stort så består ett parti av de människor som rör sig inom dess gränser. SD lockar främlingsfientliga och rasistiska element. “Mysrasism” och SDs framfart hör ihop. De är två uttryck av samma tid, samma period. Jo, SD, de är sådär småmysiga va? Det handlar inte om vissa personer är rasistiska, småmysiga eller talar för ett bättre Sverige. Det är konsekvenserna av en grupps agerande som man måste ifrågasätta. Man låter det inte läcka vatten från ett litet hål i en damm. Man ser till att sprickan åtgärdas omedelbart, så snart man ser att det börjar bli en spricka. Nu förespråkar jag dock inte att man skall bojkotta politiskt aktiva i ett demokratiskt samhälle, som exempelvis AB tidigare försökte sig på.
Så här mysigt kan man ha på ett KKK-evenemang:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hjiFWeF2Bc4]

Det är i och för sig inte bara jag som ser likheter mellan SD och KKK. Följande klipp är dock något väl… tja, vad ska man säga?  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qd6bfmdnM24]

Något vi dock kan glädja oss åt är att Youtube har blivit en så integrerad del av vårt IT-samhälle.

Läs mer:
AB om mysrasism
DN- Partiet visar sitt verkliga jag
AB – SD sprider mediernas myter
DN på jakt efter strategi mot extrema
AB – Allvaret i en hitlerhälsning

Läs mer på FilmMedia – Filmblogg om media och samhällskritik
FilmMedia-Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print