Okej, jag inget riktig fan av svensk filmlitteratur måste jag erkänna. Långt ifrån faktiskt. Den senaste svenska filmboken jag plöjde igenom var Olle Sjögrens faktaspäckade tegelsten om kinesisk film ”Röda berg”. Inte konstigt varför jag läste den om du har tittat lite i förordet.

     Men min mail blev under gårdagen spammad, fyra gånger av olika anledningar, av ett och samma tips – och what the heck tänkte jag – varför inte ge boken lite utrymme?

Så, det har alltså kommit en ny bok om filmmanus med namnet ”ATT SKRIVA FILMMANUS, konsten och hantverket – en praktisk handbok”, av Fredrik Lindqvist. En tidigare svensk bok om att skriva filmmanus är Kjell Sundstedts ”Att skriva för film”. Den boken har redan använts flitigt i allehanda filmutbildningar och kurser. Men den har också kritiserats av andra manusförfattare att vara ytlig och inte riktigt fokuserad på de viktigaste aspekterna. Men det är förvisso inte något att lyssna på. Man ska aldrig lyssna på vad manusförfattare säger om andra manusförfattare. De tillhör nämligen ett mycket särskilt släkte där varenda en tror att det är de själva som står inne med all kunskap och att de vet bättre än alla andra manusförfattare. Det märkliga i kråksången är ju annars att de flesta som kallar sig manusförfattare knappt har skrivit manus till en enda film, kanske en kortfilm. Eller två på sin höjd. De flesta försörjer sig halvt på att ge kurser och handledning. Hur den andra delen av försörjningen ser ut är oftast en gåta. Kjell Sundstedt är ju onekligen en mycket erfaren manusmakare, eller dramaturg som han hellre kallar sig. Fredrik Lindqvist är ungefär lika gammal som Sundstedt men som manusskrivare är han yngre, i alla fall om man söker i filmdatabaser. Men vad sägs om filmer som ”Viittulaa” eller vad den nu heter och så ”Capricciosa”. Lindqvist har gjort en snabb och bra karriär med en rad kända och uppskattade svenska filmer bakom sig.

    Nu måste jag erkänna att jag inte har läst ”Att skriva filmmanus”, bara en del utdrag, recensioner och liknande. Men Sundsvalls bok har jag läst, jajamensan. Också den gången av rent personliga skäl. Det är faktiskt ännu en författare jag hjälpt som smått. Tja, smått kanske inte är det rätta ordet. På den tiden, flera år innan ”Att skriva för film” gavs ut hade Sundvall redan hållit på med boken flera år. Han ville göra en annorlunda bok med mycket info om svenska filmmanus. Så vad gjorde jag? Jo, jag intervjuade bland annat gamle Rune Waldencrantz och Gösta Werner, två stora svenska filmvetare som gått ur tiden. Gösta tyckte inte alls om Sundstedts frågor ”felställda” ansåg han. Rune var mer förlåtande och bjöd på mikrad finduslunch. Han gjorde sig så mycket besvär han orkade.

      Mer då? Jag letade igenom gamla arkiv och tog fram upprörda brev som Selma Lagerlöf skrivit till Mauritz stiller. Dessutom assisterade jag den halvt blinde Sundstedt på ett par föreläsningar han hade, bl.a. på DI och för teaterhögskolan om jag inte minns fel. Och hur blev manusboken då? Ingen uttömmande svensk manushistoria, inget av forskningen, ingen credit, inget tack. Olle sjögren gav mig både ett tack i förordet och ett signerat exemplar. Men Sundstedt, tja, no more comments…

      Hur som helst var jag inte särskilt imponerad av den där teckningen av valfisken. Fast för att återkomma till den nya boken, den om konsten och hantverket. Tja, den bygger på de vanliga tre akterna, persongalleri och annat. Mest imponerande är de tekniska delarna, så verkar det vara efter det lilla jag ögnat. Boken verkar handfast, oflummig, rak och klar. Jag tyckte om det lilla jag läste, vilket är minst sagt sällsynt när det gäller svensk filmlitteratur. Och jag ska läsa den ordentligt vid tillfälle. Om inte annat för jämförelsens skull med den andra boken som snabbt bleknade bort ur minnen. Jag återkommer kanske om ‘Att skriva filmmanus’, men jag är inte så mycket för recensioner. Vilket måhända vara något högst ovanligt då detta ju faktiskt är en filmblogg. Och alla vet väl att filmbloggare älskar betygsättningar?

Men förresten, är du intresserad av att skriva filmmanus så kan jag tipsa dig om en rätt annorlunda, men samtidigt avancerad och högoktanig manuskurs som ges av Mediainstitutet IKM.

David, FilmMedia-Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print