I dag är det lärarnas dag – vilket firas stort i Kina. Jag tänkte att vi gemensamt kan skänka en tanke av förståelse och sympati till vår svenska lärarkår, som inte alls har lika bra villkor i detta land…
Zhang Yimous 'Vikarien'

Zhang Yimous 'Vikarien'

Med den allt mindre och marginaliserade kåren av tappra kämpare för kunskap i åtanke, kan vi erinra oss att det sker många förändringar just nu i gymnasieskolan. Man vill  ju kunna hoppas att den blå regeringen med det nya arbetarpartiet i spetsen visar att de följer med i utvecklingen i vårt moderna informations- och mediasamhälle…  Men inte då. De nya skolreformerna slår hårt på mediaundervisningen i en bakåtsträvande politik.

Visst, att Skolminister Jan Björklund vill satsa på praktisk undervisning som arbetspraktik är toppenbra. Men problemet är att mediaundervisningen i gymnasieskolan kommer att vara frivillig.

Vilka signaler ger detta? Är herr Björklund medveten om att makten i samhället styrs genom informations- och mediaflödet? Skall sveriges arbetare vara duktiga arbetare utan samhällskritiskt tänkande? Demokratins viktigaste verktyg och kanaler är genom informations- och mediaflödet. Avdemokratiserade duktiga arbetare? Låter som kommunism i mina öron. Jag har dock inte något emot kommunister. Det vill jag säga. Såvida de inte förespråkar en extrem och demokratifientlig ideologi. Hursomhelst är det mediaundervisning en modern skola behöver – och mycket sådan.

Idag är det lärarnas dag – vilket firas stort i Kina. Detta innebär att föräldrar hälsar på sina barns lärare oavsett ålder – från förskola upp till gymnasiet. Lärarna förväntar sig att föräldrarna kommer med presenter – vilket i regel betyder pengar i så kallade lyckokuvert.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print