Under de gånger jag strötittat på Smallville har serien endast lyckats engagera mig ett fåtal gånger. En av dessa gånger var då jag uppmärksammade en scen med Clark och Lex. Lex bjöd Clark på en rundtur i sin lägenhet där han visade upp ett svärd som hängde på väggen. Lex tog ned svärdet och förklarade att det var det svärd som Toshiro Mifune använde i Kurosawas klassiker Yojimbo. Han förklarade dock att det naturligtvis inte var ett riktigt svärd.

Det var ju i och för sig en trevlig hyllning till Kurosawa, ett trivsamt inslag för filmentusiaster. Men man frågar sig dock varför inte manusförfattarna bemödade sig om lite research innan de skriver. Scenen skulle kunna bli så mycket intressantare om de kända till fakta. – I Japan, ända in på sjuttiotalet, användes i regel riktiga svärd i filminspelningarna, även om det var officiellt förbjudet. Många av de skådespelare som anlitades till roller som Samurajer var riktigt duktiga på att hantera japanska svärd, klassiskt skolade. Detta gällde även Toshiro Mifune.

Läs gärna mer om Mifune här: http://www.toshiromifune.org/

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print