Alice in Wonderland - Tim Burton

Alice in Wonderland - Tim Burton

Tim Burton är i full gång för att säkerställa den efterlängtade versionen av Alice in Wonderland med premiär i början av nästa år. Med en fantastisk ensemble av karaktärsskådespelare av allra högsta rang tillsammans med en utstuderad scenografi som verkar bli något i särklass är väntan minst sagt ivrig.

 

Få hade nog tippat att Tim Burton skulle våga ge sig på Alice, en av världens mest älskade litterära verk och samtidigt en av de mest filmatiserade. Kanske är det den mest filmatiserade av alla litterära verk.

 

Den allra första versionen av Alice in Wonderland filmades redan 1903 av Cecil M. Hepworth, en av grundarna av den engelska filmindustrin, som själv började filma redan 1898. I 1903 års version spelades Alice av May Clark och kaninen av Cecils fru som i produktionen omnämns enbart som Mrs Hepworth.

 

Den första längre versionen skapades redan 1915. Det finns två bevarade versioner som båda är ca 40 minuter långa. Dock tror man att originalversionen var längre eftersom Grosset & Dunlap gav ut en bokversion av Alice året efter, 1916 illustrerad med bilder från filmen. Några av bilderna visar scener som inte finns med i någon av de två versionerna.

 

Både före och efter Walt Disneys mästerverk Alice in Wonderland från1951 gjordes en rad filmatiseringar, varav flera TV-produktioner. En stjärnspäckad TV-produktion av Alice in Wonderland gjordes 1999. Ensemblen bestod av stjärnor som Ben Kingsley, Christopher Lloyd, Martin Short, Peter Ustinov, Gene Wilder och Whoopie Goldberg som The Cheshire Cat, TV-filmen blev inte någon särskild hit och var en förvånansvärt lite påkostad produktion.

 

Mindre stjärnspäckad, och om inte ännu mer omistlig var en tidigare TV-version av Alice in Wonderland från 1985. Mest minnesvärd var Sammy Davis Jr. som fjärilslarven.

Fushigi no kuni no Alice

Fushigi no kuni no Alice

 

Och självklart har Alice in Wonderland blivit japansk animé, något annat vore inte att förvänta sig av de produktiva animationsmakarna. 1983 gavs den som TV-serie med namnet Fushigi no kuni no Alice

 

Neco z Alenky

Neco z Alenky

 

Den mest uppmärksammade och kända versionen av Alice in Wonderland förutom Walt Disneys torde vara Den surrealistiske dockanimatören Jan Zwankmajers Neco z Alenky Från 1988. Så konstig och fascinerande som den är, bör den säkert vara helt och hållet i Tim Burtons smak. Nu är det upp till bevis för världens mest brechtianskt främmandegörande regissören. Men tyvärr får vi vänta ända tills mars 2010 för att se resultatet.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print