Filmer om mat

Jo, det finna många filmer om mat, filmer där handlingen på ett eller annat sätt kretsar runt allt möjligt som folk stoppar i munnen. Det är väl i och för sig inte konstigt med tanke på att det handlar om ett grundläggande behov som mycket av våra liv handlar om. I fiktion är det ju också precis därför det är ett så tacksamt ämne.

Hela filmhistorien är full av detta. Många av Chaplins filmer handlar om mat, alltifrån kortare filmer som Dog’s Life och Chaplins pojke, till Guldfeber och Moderna tider. Trashankens ständiga jakt på nåt som får magen att sluta kurra. Komedigeniets mest populära film, Moderna Tider innehåller scener genom precis hela filmen som på olika sätt associerar till mat.

 

Det finns många roliga “matkomedier” genom tiderna, typ franska Restaurangen. Men det finns också en del från Asien. “Kyckling med anksmak” är en kul Taiwanesisk film om två rivaliserande snabbmatsställen. Stephen Chows God of Cookery är så där Kung Fu-igt småkul.

 

Vissa filmer vill göra oss till bättre människor, typ Chocolate och Babettes gästabud, en fantastisk film som alla borde se. Ännu en film som visar hur mat enar människor är Ang Lees Mat, man, dryck, kvinna.

Andra filmer använder mat för att visa sämre sidor av människor. Typ Little Shop of Horrors och Peter Greenaways The Cook the Thief His Wife Her Lover. Den är inte riktigt aptitlig. Inte heller “Dumplings” som ingår i en asiatisk skräckfilmstrio. Men det är ju inte heller en hel bunt av zombie- och kannibalfilmer.

 

Att äta eller att ätas är djungelns lag. Ofta också i vår verkliga tillvaro är det så. Livet är också en djungel och mat är mat. Nej fan också, nu blev jag hungrig.

Andra matnyttiga och frestande texter om film och mat finner du nedan. Dessa liksom det du just läst ingår i Filmspanarnas mat- och filmrally.

Except Fear

Fiffis Filmtajm

Filmitch

Fripps Filmrevyer

Djungeltrumman

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga Bilder & Tryckta ord

Steffofilm

The Velvet Café

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print

12 Responses to Filmer om mat

 1. Kyckling med anksmak, vilken fantastisk titel :)

 2. Matmaskinsscenen i Modern Times får mig alltid att skratta, oavsett hur många gånger jag ser den. Humor på hög nivå!

 3. High five på The gold rush! Den hade vi med båda två.

  “Kyckling med anksmak” crazy titel. :)

  Verkar som det blev lite fel med länken till mitt inlägg…

 4. Var många intressanta tips här: De asistiska filmerna verkar intressanta (Dumplings har jag sett, både kort och långfilmsversionen)samt franska Restaurangen. Har sett sorgligt få filmer av CC.

  • Glömde bort att det fanns en långversion av Dumplings. Har bara sett den korta. Tror att den räcker rent tidsmässigt. Eller? Många av Chaplins filmer håller förvånansvärt bra. Kanske “Monsieur Verdoux” är mer i din smak? Skulle gissa det i alla fall.

 5. Inte så ofta i verkliga tillvaron va? Jag har iaf inte ätit någon i hela mitt liv.

 6. Pingback: På receptjakt i filmens värld! | Filmparadiset

 7. Pingback: Filmspanartema: Mat | Flmr - subjektiva synpunkter om film & tv-serier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Exponera din blogg här!