Har du någon gång tittat på en film och förundrat dig över hur lätt det tycks vara för hackare eller en crackare att ta sig in i datorer och säkerhetssystem? Du kanske har också har sett den typiska stereotypen av personer som håller på med sådant och kanske ställt dig frågan hur lätt det i verkligheten är att ta sig förbi säkerhetssystem? I den här artikeln kommer vi att skilja på myter och verklighet i anknytning till cybersäkerhet och vi kommer också att tipsa dig om hur du kan säkra dina personuppgifter och cybersäkerhet genom att använda antivirusprogram, brandväggar och VPN-krypteringstjänster.

 

Myt 1 – Stereotypen om hackare

För det första måste vi reda ut termerna, vad är skillnaden mellan hackare och crackare? En crackare anses i allmänhet syfta till en kunnig och datatekniskt stark person som utför hederliga hackningar, det vill säga mycket duktiga programmerare, medan en hackare är en person som sysslar med brott som att bryta sig in i säkerhetssystem med datorn som hjälp. Det kan dock vara svårt att dra gränsen mellan vilken benämning man ska använda. Dock är hackare mer allmänt känt.

I de flesta Hollywoodfilmer är hackaren eller crakaren en ensamvarg, lever i en smutsig lägenhet och har sämre personlig hygien än allmänheten. Ett bra exempel från den svenska filmen är Millennium filmserien där Lisbeth Salander är en socialt missanpassad men mycket duktig hackare.

I själva verket kan vem som helst i dagens läge vara en hacker. Det krävs inte mycket mer än en dator, en del verktyg och kunskap för att kunna utföra både brott och hot.

 

Myt 2 – Gissa sig fram till rätt lösenord

Du har säkert sett en film där någon försöker bryta sig in i en dator och magiskt gissar sig till rätt lösenord genom att till exempel titta runt i rummet eller genom att skriva in personens partnerns namn? Detta är en myt. I själva verket använder hackare sig av olika verktyg och algoritmer för att knäcka lösenord.

Att gissa sig fram till rätt lösenord på din internetbank skulle vara omöjligt men med hjälp av olika program och verktyg är det inte lika svårt. Hur ska du kunna skydda dina personliga uppgifter från detta? Det är viktigt att hålla sin cybersäkerhetsverktyg uppdaterade. Ett mycket säkert sätt att röra sig på internet är att använda ett krypteringsverktyg som ett VPN. Genom att använda ett VPN när du surfar är du omöjlig att spåra. Det är omöjligt att veta i vilket land du befinner dig och din IP-adress är omöjlig att spåra.

 

Myt 3 – Alla datasystem fungerar tillsammans

I filmen The Net med Sandra Bullock i huvudrollen från 1995 lyckas en hackare radera hela Bullocks karaktärs liv på internet genom en cyberattack. Detta lyckas hackern med bara genom att ge några få kommandon. I själva verket är detta omöjligt. Det finns ingen sådan bas där alla system finns sammankopplade och jobbar tillsammans. Tänk på din egen arbetsplats, troligen har ni flera olika system som fungerar individuellt.

Trots detta kan en cyberattack på ett enda system orsaka väldigt mycket skada. Många har valt att både skydda sig själv och spara genom att använda följande NordVPN rabattkod i samband med att de uppdaterar sin cybersäkerhet.

 

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att Hollywoodfilmerna inte gestaltar cybervärlden och dess hot realistiskt medan cyberhot- och attacker i verkligheten är ett växande problem som vi alla behöver skydda oss från.

Och vad gällande filmer och serier så kommer här ett tips från redaktionen; serien Mr. Robot innehåller både realistiska händelser och kommandon. De hackningar som sker där kunde gott och väl hända i verkligheten!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print