Cybersäkerhet är ett populärt ämne i filmer och TV-serier. Här är det ofta rejält överdrivet för att öka spänningen och känslan, något som kan vara irriterande för de som är insatta i branschen. Men de som inte vet hur det egentligen går till får en snedvriden bild över hur cybersäkerhet fungerar i praktiken.

Vill du veta mer om vad som är överdrivet och vad som faktiskt är ganska bra skildrat i de filmer som behandlar detta tema? Häng med!

 

3 myter om cybersäkerhet i filmer

 

Nedan är vanliga exempel:

Omedelbara hack eller intrång

Den största myten som skildras i filmer är att hackaren omedelbart gissar rätt lösenord eller tar sig in i ett system på ett kick. Så går det inte riktigt till i verkliga livet. Här kan det ta flera timmar eller till och med dagar eller veckor innan de cyberkriminella får tag i ett lösenord. Och i de allra flesta fall väljer de inte detta tillvägagångssätt, de köper istället redan läckta lösenord på den mörka webben.

Detta betyder dock inte att du inte bör skydda dig online. Faktum är att du bör ta cybersäkerheten på allra högsta allvar. Här kan du exempelvis använda en VPN-tjänst. På så sätt krypteras all trafik som skickas mellan din enhet och omvärlden, vilket ger dig ett starkt skydd. Vissa tjänster inkluderar även en inbyggd annonsblockerare, vilket gör att du även slipper påstridiga annonser. Två flugor i en smäll!

De cyberkriminella kan allt om cybersäkerhet

I filmer ser vi ofta att hackare kan precis allt, det spelar ingen roll vilken typ av system eller nätverk det handlar om. Så är självklart inte fallet i verkligheten. De flesta cyberkriminella använder sig faktiskt av ganska enkla metoder och är i många fall väldigt nischade inom en viss typ av hack. Stor skillnad mot vad vi ser på film, eller hur?

De är ofta ensamma

Visst, det finns många cyberkriminella som handlar på egen hand i verkliga livet, men de större intrången och hacken genomförs ofta av grupper eller kollektiv. Anledningen till detta är att processen ofta är väldigt invecklad, något som gör det väldigt svårt för enskilda hackare att lyckas. Det krävs helt enkelt många olika typer av kompetens, samt massvis med tid.

 

2 saker som är sanna om cybersäkerhet i filmer

 

Nedan är vanliga exempel:

Det finns ofta brister i de flesta system

Det finns även vissa saker som stämmer i många filmer. Att det finns brister i de flesta system stämmer även i verkliga livet, även de som tidigare aldrig har hackats. Bristerna kan redan vara upptäckta, men det finns nästan alltid oupptäckta säkerhetsbrister i de flesta system och nätverk, något som filmerna skildrar på ett realistiskt vis, åtminstone ibland.

Det är dock inte lika lätt för de cyberkriminella att hitta dessa brister i verkliga livet. På film tar det så lite som några sekunder eller minuter, men i verkliga livet kan dessa jakter pågå i flera år.

Det krävs insiderinformation för att komma in i många system

I många fall är det i princip omöjligt att ta sig in i ett system, exempelvis hos myndigheter eller organisationer som behandlar väldigt känsliga uppgifter och tar säkerheten på allra högsta allvar.

Här krävs det i sådana fall att många parter samarbetar under en längre tid, eller att de cyberkriminella har insiderinformation som gör att de kan ta sig in i systemet eller nätverket snabbare.

 

Filmerna behöver inte vara verkliga för att vara underhållande

Visst, det kan vara lite irriterande för de som är insatta och nitiska, men för gemene man kommer dessa orealistiska scenarion vara extra underhållande. Därmed behöver inte filmerna vara särskilt verkliga, även om det i vissa fall kan vara en fördel.

Detta är den stora anledningen till att cyberkriminalitet ofta är grovt överdrivet i filmer och serier, men är även något som förmodligen ökar dess popularitet och genomslag på det stora hela.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print