1975! Oj vilket filmår. Inte superlånga bra filmer, men en hel del riktiga klassiker. Vilken film är Sveriges största biosuccé någonsin? Vilka filmroller har Max Von Sydow deltagit i? Och kan det vara så att världens bästa film gjordes just 1975? Se svaren på dessa  frågor och en massa andra här:  

10) Ägget är löst! En hårdkokt saga

agget-ar-lost

Surrealistisk komedi signerad Svenska Ord. Gösta Ekman, Max Von Sydow och Birgitta Andersson i samma film dessutom. Kan svensk film överhuvudtaget ha bättre förutsättningar?

9) Monty Python and the Holy Grail

Alla utom jag verkar störtälska slutet på denna lågbudgetkomedi som annars är fullproppad med genial humor. Nog är det en skrattfest alltid.

 

8) Gökboet

Jack Nicholsson är bra i den största biografsuccéen någonsin i Sverige. Många år gick den med välfyllda biografer. Har inte riktigt förstått storheten och tycker att den är lite väl överdriven och melodramatisk. Man visst är det ett gediget hantverk.

 

7) The Man Who Would Be King

man-king

 

Sean Connery och Michael Caine i John Houstons storslagna äventyrsdrama går inte av för hackor.

 

6) Dog Day Afternoon

Uppriktigt sagt var det väldigt länge sedan jag såg den här filmen, men jag minns den som väldigt stark och som en av Sidney Lumets bästa. Al Pacino gör en av sina bästa roller i ett bankrånar-gisslan-mediadrev-drama.

 

5) Three Days of the Condor

three-days-of-the-condor-robert-redford-max-von-sydow

 

Tre dagar för Kondor är en smart, spännande thriller som alla som vill göra film bör se. I filmen som används i de bästa manusutbildningarna ser vi Robert Redford i huvudrollen och Max Von Sydow i en riktigt cool roll.

 

4) Jaws

Spännande drama-slash-äventyrsfilm från den självutnämnda cirkusdirektören Steven Spielberg. Underhållning är vad Spielberg är ute efter att skapa och han är absolut en av de bästa inom sitt område. Jaws, filmen om den stora stygga hajen som härjar en badort, är en perfekt film inom sin egen genre.

 

3) Vägvisaren

Kurosawas Vägvisaren är inte en av mästerregissörens allra bästa filmer, lite långsammare och mindre action. Men det räcker ändå till en tredjeplats över 1975 års bästa filmer.

2) Spegeln

spegeln

Möjligen är den delvis självbiografiska Spegeln Andrej Tarkovskijs mest lättillgängliga film. Kanske mer realistisk och enklare i uttrycket än flertalet andra. Inte min personliga Tarkovskij-favorit, men en fantastisk film likt förbannat.

 

1) Barry Lyndon

barry-lyndon

 

Berättelsen om Barry Lyndon‘s uppgång och fall. Även om Kubrick’s mästerverk innehar en tredjeplats på min lista över mina topp tio favoritfilmer så måste jag ändå tillstå att det här förmodligen är världens bästa film. Varje detalj är fulländad – från fotot, klippning, kläder, scenografi, ljussättning, till musik och ljud. Som fulländad fotograf lät Kubrick t.o.m. specialtillverka egna kameralinser för att kunna ta de bilder han ville och göra dom rättvisa. Man kan ha personliga preferenser och uppskatta och uppfatta saker olika, men ingen film är mera fulländad än Barry Lyndon.

 

————–

 

SE ÄVEN: 
https://filmmedia.se/2017/03/22/topp-10-basta-filmer-mina-tio-favoritfilmer/
https://filmmedia.se/2016/07/13/topp-tio-basta-filmerna-ar-1999/

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print