(Pressmeddelande från SFI)
Som första svenska film på 17 år tävlar Ruben Östlunds nya film The Square om den prestigefulla Guldpalmen på Cannes filmfestival. The Square är Östlunds fjärde långfilm som deltar i Cannes efter Turist (2014), Play (2011) och De ofrivilliga (2008). 

– Tyvärr var jag så nervös att sensationskänslan uteblev. Det var mer som när domaren blåser av en oerhört jämn match som till sist slutar med vinst. Lättnad! Jag har haft det på känn, jag tycker att vi gjort en mycket bra film. Men det var på håret att vi hann klart. Vi har klippt ned ett 400 000 gigabyte stort material till 30 gigabyte. Anledningen till att svaret dröjde var just att vi lämnade in sent. Men åh vad kul det ska bli att få ha en galavisning i Lumièrebiografen. Det finns scener i The Square som är gjorda specifikt för den föreställningen med den smokingklädda publiken. Jag säger inte mer, ni kommer att förstå, säger Ruben Östlund.
– Jag är så glad för Rubens skull. Hans konstnärliga särprägel i kombination med hans vinnarskalle nådde nu hela vägen fram. Jag är också väldigt stolt över svensk film i stort. Vi har både bredd och spets. Jag tror Ruben Östlunds tävlingsfilm banar väg för en intressant framtid för svensk film. Det är väldigt hedersamt att vara vd för Svenska Filminstitutet just nu, säger Anna Serner, vd på Filminstitutet.

The Square är ett träffande satiriskt drama som speglar vår samtid – om gemenskap, civilkurage och den välbeställda människans behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld.

 

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.
Ruben Östlund står för manus och regi. I rollerna syns Claes Bang (Bron), Elisabeth Moss (Mad Men), Dominic West (The Affair), Christopher Læssø (Darkland) och schimpansen Tiby. Fotograf är Fredrik Wenzel och för scenografin står Josefin Åsberg, precis som i filmen Turist.
The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti och distribueras av Triart Film. Filmen produceras av Erik Hemmendorff för Plattform Produktion och har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Magdalena Jangard. Den säljs internationellt av Coproduction Office.

The Square följer upp Ruben Östlunds sexfaldigt Guldbaggebelönade Turist som bland annat tilldelades Prix du Jury i sektionen Un Certain Regard på Cannes filmfestival 2014 och blev Golden Globe-nominerad för Bästa icke-engelskspråkiga film.

Senast en svensk film tävlade om Guldpalmen i Cannes var år 2000 – då representerat av filmernaTrolösa av Liv Ullmann och Sånger från andra våningen av Roy Andersson.

Guldpalmen

Guldpalmen instiftades 1955 och ersatte då Grand Prix Du Festival som det mest prestigefyllda priset man kan vinna i Cannes. Fram till nu har totalt 34 svenska långfilmer funnits med i tävlan. Svenska filmer som vunnit Palme d’Or är Hets av Alf Sjöberg (1946), Fröken Julie av Alf Sjöberg(1951), Pelle Erövraren av Bille August (1988) och Den goda viljan av Bille August (1992). Av de andra svenska filmerna finner man bland annat Offret av Andrej Tarkovskij (1986), Elvira Madigan av Bo Widerberg (1967), Älskande Par av Mai Zetterling (1965), Sommarnattens leende av Ingmar Bergman (1956) och Hon dansade en sommar av Arne Mattsson (1952).

Klart sedan tidigare är att:

Julia Thelins Push It är utvald bland nio filmer att tävla om Short Film Palme d’Or (kortfilmens Guldpalm) på den stundande festivalen. Filmen är producerad av Grand Slam Filmproduktion AB.Läs mer här>>

Den tunisisk-fransk-svenska samproduktionen Beauty and the Dogs av Kaother Ben Hania tävlar i sektionen Un Certain Regard. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulentSuzanne Glansborg. Svenska samproducenter är Film i Väst, Chimney och Laika Film & Television. Läs mer här>>

Min Börda
av Niki Lindroth von Bahr som vann startsladden på Göteborgs filmfestival i år, har valts ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight). Min börda är producerad av Malade AB, med stöd av Filminstitutets tidigare kortfilmskonsulent Andreas Fock. Läs mer här>>

Jonas Carpignanos italiensk-svensk-amerikanska samproduktion A Ciambra tävlar också i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight). Film i Väst och Filmgate är de svenska samproducenterna. Läs mer här>>

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print