Aha, 1983 är också ett intressant filmår. Under året kom några riktiga klassiker och en hel del riktiga “80-talsfilmer”. Inte det bästa 80-talsåret för film, men som sagt, intressant.

piratpatr10) Piratpatrullen

Jackie Chan i en av de bättre och mer påkostade filmerna. Många härliga stunts och fantasifull action, tydligt inspirerat av Buster Keaton och Harold Lloyd.

videodrome9) Video Drome

David Cronenbergs mörka vision avfärdades tidigare som en rätt medioker lågbudgetrulle. Men idag framstår det nog som det verk av denna köttsliga regissör som växt mest. Jag vet inte uppriktigt sant inte riktigt om den hör hemma i den här listan, men ett riktigt intressant och fascinerande verk är det.

duel-to8) Duel to Death

Wuxia-klassiker om en kinesisk och japansk krigare som flyger omkring i luften och slåss. Otroligt snyggt gjord med klipp- och wire-fu som slår det mesta. Den här filmen är egentligen något mellanting Kung Fu och Wuxia, en av de Hong Kong-produktioner som ökade intresset för flyga-omkring-i-luften-filmer och mer abstrakt bildpoesi.

scarface7) Scarface

Klassiker med Al Pacino, en film som bygger löst på en riktig gangster-snubbe. Bra, men lite överskattad.

rita6) Timmarna med Rita

En riktigt bra och lite förbisedd komedi. Mycket bra spelad med ett bra och meningsfullt innehåll. Michael Caine är fullkomligt briljant som stel och bitter lärare som lever upp igen på grund av en ny elev.

starwars-return5) Jedins återkomst

Det här var min favorit bland Star Wars-rullarna när jag var liten. Inte lika poetisk, men framförallt den snyggaste Star Wars-filmen och det är den fortfarande. Försök se en tidig version och inte en av de nya CGI-sabbade klantversionerna.

zelig4) Zelig

Rolig och fascinerande fejk-dokumentär av Woody Allen om en person som är som en mänsklig kameleont och ändrar utseende alltefter den sociala omgivningen.

mv5bmdk2zgvky2utzge0ms00nty1lthizjytyjqxmtawmjm5m2vlxkeyxkfqcgdeqxvynti4mjkwnja-_v1_ux182_cr00182268_al_3) Dead Zone

En av de absolut bästa Stephen King-filmerna. Bra film på alla sätt och vis, med Christopher Walken i huvudrollen som synsk snubbe.

 

nostalgia2) Nostalgia

Ett av flera mästerverk signerade Andrei Tarkovskij. Bild och ljud, fulländat till ett poetiskt konstverk. Breathtaking.

 

meningen-med1) Meningen med livet

En kavalkad av briljanta sketcher, fullträffar varenda en, om livets alla skeenden. Dessutom snyggt filmad och bildvacker. Många verkar tycka att det här är en sämre Python-film. För mig är dock detta gängets Magnum Opus. En film som går att avnjuta många gånger om.

 

 

Andra nämnvärda grejer:

Zu warriors from the Magic Mountain (Bisarr och enormt fantasifull Wuxia-saga i mycket högt tempo)
Winners and sinners (Jackie Chan)
Dr Hfuhruhurrs Dilemma (Steve Martin)
Ombytta roller (Klassisk komedi med Eddie Murphy och Dan Akroyd)
Att vara eller inte vara eller Det våras för Hamlet (Mel Brooks, sämre nyinspelning av tajtare klassiker)

Kolla andras listor för 1983:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print