Filmåret 1989, ett intressant år, fast lite av ett ”mellan-år”. Få klassiker eller riktigt bra filmer från Hollywood, snarare är det de mindre, mera konstnärliga och oberoende filmskaparna som dominerar filmscenen.  Okej då, det finns ljuspunkter som den tredje och bästa ”Indiana Jones”-filmen, alltså Indiana Jones och det sista korståget. Men den mest hypade filmen på IMDB är Uncle Buck, så du förstår säkert att det här inte var det bästa året. Inte ens i Östasien finns mycket att hämta. Här hemma dock såg Resan till Melonia dagens ljus efter 7 års arbete med filmen. Några år innan på sommaren hade jag besökt platsen på Ven där man jobbade med filmen. Det var i och för sig mer intressant än själva filmen. Nåja, nu får det vara slut med raljerandet och självupptagenheten. Här Topp tio filmer för år 1989. Du kommer garanterat inte att kunna gissa dig fram till vilken film som kammar hem förstaplatsen:
 

10 Vampire vs Vampire

vampire_vs_vampireEn vampyrjägare upptäcker att brunnsvattnet till en by är förgiftad av fladdermöss och råkar dessutom stöta på liket av en gammal präst. Usch, man måste slåss mot många hemska varelser när man jagar blodsugare. Vampire vs Vampire eller ”New Mr Vampire 2”, som den också är känd som, är en av de bästa ur vågen av action-horror-komedi-filmer i Hong Kong under 80- och 90-talen. Fullpackad med härligt bisarra konstigheter.
 
Fakta: Den fjärde filmen om vampyrdödaren Lam Ching-Ying. De två mellanfilmerna är inte alls lika bra som ettan och den här. Den här kan tyvärr vara svåra att lokalisera pga den konstiga namnsättningen och alla olika namnvariationer på de olika utgivningarna.

 

9 Små och stora brott

Crimes-MisdemeanorsI mitt tycke är Små och stora brott en av få uthärdliga Woody Allen-filmerna och möjligen en av hans bästa. Topp 3 bör den i vilket fall nå upp till. Intressanta karaktärer och livsöden, hyfsat djup och lite svärta. Dessutom har filmen ett fantastiskt skådespelargalleri med Martin Landau, Angelica Houston och Alan Alda. Det finns en del mindre och större parallellhandlingar, men i centrum är Landau, stöttepelare och mycket respekterad i sitt samhälle, som stöter på problem när hans älskarinna hotar med att avslöja deras förhållanden om han inte skiljer sig. Som sagt, djup och svärta i ett överlag mycket kompetent filmhantverk.
 
Fakta 1: Så mycket som en tredjedel av originalversionen togs bort helt och nya delar spelades in i efterhand.
Fakta 2: Woody Allen gjorde filmen som ett svar på Hannah och hennes systrar eftersom han tyckte att han hade varit för snäll mot karaktärerna.
 

8 God of Gamblers

god_of_gamblersChow Yun-fat gör en av sina mest kända paradroller i en klassisk actionkomedi. Rolig, underfundig och smart humor blandas med hejdlös action i en fantasifull historia fast om kortspel, poker, fast hur bra man kan spela när himlens makter står bakom en. Vad gör egentligen en mästerspelare när denne tappar minnet? Söker upp någon med magiska krafter så klart, vad annars? Även tekniskt sett är filmen bra och faktiskt riktigt snygg.  God of Gamblers är också en av de där Hong Kong-klassikerna som alla filmgillare borde se.
 
Fakta 1: Det pokerspel som spelas är 5-card stud poker, som var det mest populära pokervarianten i USA i början av 1900-talet till ca 1960.
Fakta 2: I filmen utför Chow Yun-Fat och Andy Lau själva en massa korttrick, manipulationer och ”palmeringar”.
 

7 Döda poeters sällskap (1989)

dead-poets-societyJag är kluven inför den här filmen. Döda poeters sällskap är i mångt och mycket ett mästerverk, en skapelse signerad den djupsinnige och medmänsklige regissören Peter Weir (Truman Show, Vittne till mord). Ett fantastiskt budskap om att ”fånga dagen” och om att hitta sin egen väg och följa sina egna drömmar. Läraren (Robin Williams) får det då inte lätt med de andra lärarna som vare sig gillar budskapen eller de okonventionella undervisningsmetoderna som läraren står för. So far – all good. Det är en vacker film och jag gillar det realistiska tempot, karaktärerna och dialogerna. Det finns ett djup och en kraft som laddar Döda poeters sällskap rakt igenom. Men ibland, och särskilt i slutet av filmen, känns det hela överdrivet, platt och konflikterna enkla och nästan banala. Slutscenerna är, enligt min personliga mening, inte särskilt bra.
 

6 Avgrunden

the_abyssAvgrunden är nog James Camerons mest intressanta och minst konventionella film. Tekniskt fulländad och som alltid är han tekniskt före alla andra. Riktigt snygga effekter för den tiden. Och framförallt en riktigt intressant och lite si sådär småpoetisk. Det sägs att Cameron körde ut teamet rejält, drev dom mer eller mindre till vansinne. Många timmar i vattnet. Även om Ed Harris grät och säkert helst ville döda Cameron ska man veta att ingen jobbar hårdare än Cameron själv.

 

Fakta 1: Ed Harris var nära att drunkna under inspelningen. Jo, på riktigt. Sen slog han Cameron i ansiktet när regissören ville fortsätta filma direkt efteråt.
 Fakta 2: Första långfilmen som tog hjälp av Adobe Photoshop.
Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print