Jag tänkte skriva “ibland”, men jag menar nog “rätt så ofta”. Alltså att jag störs av allt hopplöst gammalt som visas gång på gång. Allt gammalt som inte alls är nytt. Samma historier, samma scener, samma scenerier, samma bilder, samma effekter, samma karaktärer. Gång på gång på gång igen….

Nya filmer är som ett klipp-och-klistra-kollage. Man klipper in saker från äldre filmer, kopierar scener, sceneri, karaktärer nästan rakt av. Kanske från filmer som bara är något år gammalt. Tänker på alla superhjältefilmer. Vad blir egentligen bättre i nästa film? Om det inte är Christopher Nolan som står bakom dvs.

Tänker också på en film som Kung Fu Panda. Såg den i Kina alldeles efter premiären. Jag låg halft ihopvikt av skrattkramper filmen igenom. Kul. Men efteråt var jag rätt irriterad. Man hade kopierat nästan rakt av från Star Wars, Matrix och LOTR. Varför? Yoda, skeden, Moria, varenda liten detalj. Ack så tydligt. Övertydligt. Skulle inte filmen bli ännu bättre om man hade nån form av egen visuell vision som inte var att klippa och klistra från andra filmer? Och nya Star Wars-rebooten? Kraften vaknar… som ett lik från det förflutna. Hela första filmen, ett nytt hopp. Fast i nya kläder. Tekniken återupplivar något dött från det förflutna. Och alla tycker att det är något nytt.

Allt nytt är gammalt. Film är teknik. Det är fortfarande en attraktion precis som det startade. Besökare ser på film för att uppleva tekniken som ny 3D, bättre ljud, bättre digitala effekter. Men när man lägger märke till tekniken för mycket så stör den. Man vill helst att den skall vara osynlig, för bästa filmupplevelse. Och det man får se är bara återanvänt material, som ett kollage urklippt från gamla tidningar. Och tekniken är sällan så bra som det utlovas. Vi vill ha förväntningar och  det är våra förväntningar som filmindustrin lever på. Att skapa visioner om nya, häftiga upplevelser. Inser vi verkligen inte att vi bara lurar oss själva?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print