Med start i maj börjar det 50-årsjubilerande Cinematekets stora satsning Sounds of Silence, där en rad artister och band fått i uppdrag att specialskriva och framföra musik till stumfilmer. Först ut är Dungen, som spelar live till Lotte Reinigers animerade mästerverk The Adventures of Prince Achmed, från 1926. Därefter följer Anna Järvinen, bob hund, Marcus Holmberg och Hans Appelqvist. I december avslutas serien med duon Hydras Dream, bestående av Anna von Hausswolff och Cinematekets huvudpianist Matti Bye.

– Genom att låta olika världar mötas – film och musik, dåtid och nutid – hoppas vi att något annat, större ska uppstå. Cinematekets stumfilmsvisningar tillhör våra mest besökta, och nu hoppas vi dessutom nå en ny publik som kanske inte känner till stumfilmhistorien, samtidigt som våra vanliga besökare får en annorlunda biografupplevelse, säger Anders Annikas, projektledare och programredaktör på Cinemateket.

Gustav Ejstes i Dungen om hur det kändes att få uppdraget att först skriva och sedan spela musik till stumfilm, i en biograf:

– Hedersamt att få tolka berättande i bild med vårt sätt att göra musik, det ena förstärker förhoppningsvis det andra och vice versa.

Dungen är ett rockband med rötterna i den svenska myllan, influerade av allt från folkmusik till hiphop och 60-talspsykedelia. Deras melodiösa, bitterljuva och svängiga musik, uppbyggd av gitarr, klaviaturer, fiol, flöjt, bas och trummor pendlar mellan lugn och hårdhet, in och ut ur olika genrer. Dungen har gett ut ett tiotal skivor sedan slutet av 90-talet, t.ex. ”Stadsvandringar” och ”Ta det lugnt”, och som ett av Sveriges bästa liveband har de turnerat över hela världen. Bandets sångare och förgrundsgestalt är multiinstrumentalisten Gustav Ejstes som spelar gitarr, klaviatur och fiol. Tillsammans med gitarristen Reine Fiske, bassisten Mattias Gustavsson och trummisen Johan Holmegard är de Dungen i dess nuvarande konstellation.

Filmen som Dungen valt att komponera och spela till är mästerverket The Adventures of Prince Achmed (Die Abenteuer des Prinzen Achmed) från 1926. Lotte Reinigers romantiska och uppfinningsrika tolkning av Tusen och en natt är inte bara den äldsta bevarade animerade långfilmen, utan även en av de allra bästa som gjorts, någonsin. Reiniger utvecklade för produktionen en siluettanimeringsteknik och de minutiöst utklippta detaljerna i siluetterna som användes för att ge filmen dess unika utseende gjordes alla för hand, och det tog tre år att färdigställa filmen.

Spelschema med artisterna och filmerna som de valt att komponera och spela till:
3–4/5 Dungen: The Adventures of Prince Achmed, av Lotte Reineiger (1926), 23-24/8 Anna Järvinen: Den röda bokstaven av Victor Sjöström (1926), 12–13/9 bob hundMannen med filmkameran, av Dziga Vertov (1929), 18–19/10 Marcus HolmbergLa coquille et le clergyman, av Germaine Dulac (1928) + Vormittagsspuk, av Hans Richter (1928) och), 29–30/11, Hans AppelqvistI Was Born, But … , av Yasujirô Ozu (1932), 6–7/12 Hydras DreamEn kvinnas martyrium, av Carl Theodor Dreyer (1928).
Samtliga stumfilmskonserter ges i Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.

Biljetterna till samtliga konserter släpps 20 mars, kl 10.00 på www.cinemateket.se 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print