hollywood-maskulinitet

När vi tänker på ”manlighet” i film är det i regel den amerikanska mainstreamfilmen som blir måttstock. Tyvärr. Varför måste alltid männen komma till kvinnors undsättning? Kvinnor måste räddas, tas om hand om. Ja, är man Indiana Jones så får man alltid kvinnor på halsen som man till och med måste tänka för! Det är inte lätt att vara man i amerikansk mainstreamfilm när man både ska vara hjälte och hela tiden måste tänka för två.

captain-kirk

Hollywoodfilmen har ännu idag ett rätt förlegat synsätt på genus, maskulinitet och feminitet. Influenser från Öst har förvisso förändrat, eller i vilket fall gjort rollerna mer varierade. Nu, sedan början av 1990-talet, kan faktiskt kvinnor få vara starka och hjältar utan att behöva bäras upp av männen. Men de gamla sätten att skildra manlighet och kvinnlighet finns kvar. Framförallt förvånas jag av animerade filmer, barn- och ungdomsskildringar där flickor och kvinnor fortfarande marginaliseras.

Eller tänk Terminator. Visst, en hyfsat stark brud. Men hon måste skyddas och hjälpas likt förbannat. Och mannen? Våldsam och med rätt att bruka våld. Ett rejält skjutvapen får agera både en erigerad fallos och samtidigt ett substitut för hjärnan. En man låter sitt vapen tänka åt sig, oavsett var man har det. James Bond är en supersnubbe som knappt använder hjärnan. Jag kommer knappt ihåg en scen där 007 kommit fram till en slutsats eller att han har ställts inför ett problem där han behöver tänka. Nej, en actionhjälte bara agerar, handlar och låter vapnet tänka.

Batman-Sequester-joke

Men det största problemet jag har med Hollywood-bilden av ”manlighet” är inte det att män porträtteras som hjältar som ska hjälpa passiva kvinnor. Snarare handlar det om att det ses som mer eller mindre självklart och tillåtet för män att slå kvinnor. I vissa situationer skall tilläggas. Du kan se det i allt från komedier som ”Born Yesterday” till Hitchcockfilmer och nyare actionfilmer.

Vad som händer är att en kvinna antingen är hysterisk, ledsen eller på något annat sätt irriterande. Antingen tappar den redan irriterade och frustrerade mannen kontrollen och lappar till henne. Eller så gör han det för helt enkelt som en fysisk uppmaning ”Snap out of it”: Alltså, han kan hjälpa henne att komma ut ur det feminina fjant-tillstånd. Och då är det okej med en ordentlig örfil.

Det som irriterar mig är att Hollywoodbilden framställer kvinnor som oförmögna att hantera sina känslomässiga tillånd och att det är okej att använda våld för att ”hjälpa till”. Även om den fysiska handlingen sker genom frustration och att mannen tappar kontrollen så skuldbeläggs kvinnan, inte mannen.

m212666907

Men om vi ska vara lite mera rättvisa gentemot den klassiska Hollywoodfilmen så fanns det ändå ett gentlemannaideal under början av 1900-talet och i alla fall fram till 60-talet. En riktig man slår inte kvinnor. Om en man i en screwballkomedi eller i ett drama under 40- och 50-talen i vredesmod eller av någon annan anledning slog en kvinna så betydde alltså detta att han tappade kontrollen och en smula av sin manlighet. När någon lade hand på en kvinna blev biopubliken chockad och mannen blev föremål för åskådarnas förakt. Men idag? Knappast reagerar någon på det sättet längre.

Alltså var det bättre förr, trots svagare kvinnoroller. I alla fall om vi ser till mansidealet och lämnar femininitet åt sidan så länge. Jo, bättre. Så, hur är det då idag? Inte finns det väl något gentlemannaideal längre? När en man slår en kvinna, ja då får väl kvinnan skylla sig själv istället. Nej, det är verkligen ingen ”bra” idealbild av manlighet som framställs i Hollywoodfilm. Hollywood-maskulinitet som ideal är både destruktiv och självdestruktiv. Och dessutom en smula korkad. Jag undrar faktiskt hur alla otaliga scener och hur den genomgående negativa attityden påverkar unga män, särskilt såna som redan haft en förjävlig barndom. Food for thought…

That-Awkward-Moment

Det här var mitt inlägg i månadens ”filmspanartema”. Läs även vad andra filmspanare har att säga:

filmspanarna-loggo

LÄS ÄVEN: FILMER OM MAT
Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print