The Cincinatti Kid (1965) är en riktig filmklassiker som tyvärr har kommit något i skymundan. Den har först och främst en otrolig skådespelarensemble, med Steve McQueen, Karl Malden (Streets of San Fransisco, I confess, Storstadshamn) , Edward G. Robinsson (Kvinna utan samvete) och svenskfödda Ann-Margret (Köttets lust). För filmen regisseras av en av Hollywoods mest kompetenta filmskapare, men något mindre kända, Norman Jewisson som ligger bakom många och mycket olika titlar som Jesus Christ Superstar, F.I.S.T. och Mångalen (ofta och i dessa fall har han dessutom producerat filmerna.)
Det finns en hel del filmer om spel och gambling. Vissa utspelas i enorma och praktfulla casinon. Andra, framförallt äldre filmer, utspelas i den undre världen. The Cincinatti Kid är just en sådan, en film på riktigt hög nivå. Tillsammans med The Hustler utgör den här mina egna personliga favoriter om spel och dobbel. The Cincinatti Kid tillhör också liksom The Hustler ”The Hard-boiled tradition” och har mycket gemensamt med film noir. The Cincinatti Kid handlar om Steve McQueens rollkaraktär, mästerspelaren Eric Stoner som får sitt livs uppdrag när han ställs att spela mot gangstern Lancey Howard (Edward G. Robinsson). Allt står på spel.
Pokerspelen i filmen är de mest spännande som skildrats på filmduken och handlingen är komplex med många relationer. Stoners flickvän (Tuesday Weld) vill slå sig ned till ro och ha familj. Hans bästa vän Shooter (Malden) har en flörtig fru som är mer en vamp eller Femme Fatale och är mer intresserad av pengar och av Eric Stoner. Allt knyts ihop och ställs mot sin spets i slutet av filmen med en poker-showdown som climax.
“Gets down to what it’s all about, doesn’t it? Making the wrong move at the right time.”
Egentligen var det meningen att den legendariska Västern-regissören Sam Peckinpah (Det Vilda Gänget, Strw Dogs) skulle ha regisserat Cincinatti Kid. Enligt vad jag kan läsa mig till hade han svårt för sexuella inslag i det ursprungliga manuset och ändrade självmant en tidig scen i filmen där en kvinna i underkläder skulle masseras med en vibrator. Filmens producent Martin Ransohoff (bl.a. Vampyrernas natt, Moment 22) tyckte inte om Peckinpahs tilltag och fick svårt att samarbeta med regissören. Men det här är nog något förenklat. De var oense om själva tonen i filmen. Ransohoff ville ursprungligen ha Peckinpah för att han såg filmen som en västern: “I thought that The Cincinnati Kid had the feel of a western, and felt that Sam would give that kind of feel to it. I was interested in doing a gunfight with a deck of cards; The Cincinnati Kid was almost a romantic western.”
Ransohoff satsade istället på ett då rätt osäkert kort, alltså den då betydligt mindre erfarne Norman Jewisson. Men bytet av regissör ledde också till att Sharon Tate som skulle ha spelat Stoners flickvän byttes ut mot Tuesday Weld. I början skulle Spencer Tracy ha spelat gangstern Lancey Howard, rollen som Robinsson fick, men Tracy backade ut i samband med att Peckinpah sparkades. Förmodligen var Tracy inte intresserad att arbeta med en oerfaren regissör, men hans vacklande hälsa kan ha bidragit till avhoppet.
Trots intressanta namn vid början av projektet har jag svårt att sörja att filmen blev som den faktiskt blev. Naturligtvis, med en sådan ensemble som The Cincinatti Kid fick kan inte skådespeleriet vara något annat än top-notch, av allra högsta klass. Manuset är knivskarpt och dialogen både intelligent och intressant (om något Hollywood-klyschig ibland). Filmen lyckas också hålla tempot även mellan pokerscenerna på grund av det sekundära spelet i filmen: huvudkaraktärernas relationer.
För att summera filmen The Cincinatti Kid, är det en klassisk Hollywoodfilm av det där slaget som inte finns idag, en sådan film som vittnar om hur mycket bättre filmerna var tidigare. Samtidigt tillhör filmen de sista av sitt slag. Att sätta ett betyg är nästan meningslöst eftersom den bara går att jämföra med tidigare filmer. Om jag ändå skulle våga mig på en siffra skulle det landa på en svag femma eller 9/10. Vill du se en riktigt bra och spännande film om Poker eller om gambling, se den här. Avstå inte bara på grund av filmens ålder. Då gör du dig själv en otjänst.
En sevärd film helt klart!! Snubblade över detta häromdan, får gratulera.
http://toppen.nu/filmbloggar-på-nätet.html
Ja, visst är det. Tack Marie.