Kontoret har haft premiär. Som du helt säkert redan vet är Kontoret den svenska versionen av en brittisk sit-com, nämligen Ricky Gervais The Office, som man gjorde en remake av i USA med Steve Carrell i huvudrollen. Den TV-serien fick heta samma sak som originalet och blev en ännu större internationell mega-succé. Nedan kan du läsa en recension av det första avsnittet av Kontoret, samt jämför vi den svenska versionen med de andra två och berättar om vad som var bra och dåligt med respektive version. Följ med efter hoppet för att läsa vidare. Du kan också se det första avsnittet direkt nedan, här hos Filmmedia!   

 

 

Det var med blandade känslor som jag spanade in Kontoret, minst sagt. Först och främst är själva produktionen helt okej. Man har försökt återskapa tempot, den vardagliga tonen och den den fejkade dokumentären från de andra versionerna. Det var väl i och för sig bra att man inte döpte den till The Office Sweden. Men har försvenskningen verkligen lyckats?

Nja, dialogen är inte alls lika subtil eller innehåller samma tankesprång och logiska kullerbyttor som i de andra versionerna. Första avsnittet var småtrevlig, men inte särkilt rolig. Det sämsta med serien är castingen. I den brittiska och amerikanska versionen tog man relativt okända skådisar i de olika rollerna. Castingen i Kontoret är ytterligare ett bevis på att Sverige måste vara det mest kändiskåta landet i hela världen. Man verkar ha samlat ihop de hetaste komikerna just nu och bestämt sig för att dom här måste man ha. Hur man sedan har gått till för att välja ut lotterna vet jag inte. De lika gärna ha dragit lott om vilka roller de ska spela.

Först och främst verkar svenske Ove, spelad av Henrik Dorsin, inte alls vara en så ynklig looser som David Brent eller Michael Scott Istället är han tydligen t.o.m. gift och inte heller lika överdriven som karaktär. Småtöntig men inte mer. Erik och Viking är ljusår långt borta från sina engelskspråkiga versioner. Det är inte alls någon kul dynamik mellan dessa två.

Men visst, det har bara gått en ynka del av svenska kontoret. Om den blir bra eller inte beror på om man lyckas få till dynamiken mellan de olika karaktärerna och hur långt man vågar gå. Har svenskar någonsin lyckats skriva originalmanus till sit-com? dialog? Knappt är svaret. Och TV4 är känd som en konservativ urfeg familjekanal som verkligen inte vågar ta ut svängarna. Men visst ska det bli intressant och se hur långt man vågar gå.

Serierna summerade:

The Office

Serien handlade i princip uteslutande om Ricky Gervais karaktär David Brent och två “sidekicks” som ständigt var i luven på varandra. Briljant dialog och briljant skådespeleri banade vägen för en av de bästa och mest originella sit-coms någonsin. Tonen var svart och Gervais karaktär en självöverskattande tragisk förlorare.

The Office US

Första säsongen var en blek kopia av originalet och levde inte upp till den brittiska. Men med den andra säsongen hände något. amerikanska The Office vågade gå sin egen väg. Carrells karaktär Michael Scott gjorde slut med att snegla tillbaka på engelske Brent och gick sin egen väg, blev sin egen karaktär och vann därigenom publikens hjärtan. Serien blev dessutom mer komplex i och med att bifigurerna fick stort utrymme. Den här versionen kom inte bara att handla om tre karaktärer, utan att handla om hela kontoret och livet för alla de som jobbade där. Tyvärr gick luften ur manusmakarna i och med den 6:e säsongen och så blev det urvattnat trams av det hela.

Kontoret

Vi kan i nuläget inte summera hela serien, enbart det första avsnittet. Men det var nedtonat och fegt. Det var trots allt en hyfsad produktion till skillnad från all annan sit-com TV4 vågat sig på. Men dialogen nådde knappt upp till hälarna på de andra versionerna. Man har gjort en del ändringar för att passa i i svensk miljö, vilket i stort sett är bra. Men nu måste man ta ut svängarna och det ordentligt. Annars kommer nog Kontoret att bli en kort historia. Fast kanske ändå inte. Svenskar är så hungriga på blå-gul komedi att det här kanske ändå räcker för att hålla fast publiken. Tyvärr.

Kontoret%20del%201
Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print