Först kan jag ju börja med att vara lite positiv. Hamilton i nationens intresse är enligt egen upfattning efter den bästa Hamilton-filmen efter Coq Rouge med Stellan Skarsgård. Det är kanske inte konstigt att den senaste höjer sig över resten eftersom alstren mellan de två nämnda filmerna var ren och skär dynga.    

 

 

Hamilton I nationens intresse är alltså inte fullkomlig dynga, men den står sig inte heller särskilt bra om man jämför med internationell action av liknande slag. Innan vi går in mer detaljer på filmiska detaljer och filmen som helhet, kan vi tala mer om karaktären Hamilton som Mikael Persbrandt gestaltar samt skådespeleriet i stort. Man kan säga att Mikael Persbrandt gör ett bra jobb. Skådespeleriet är överlag ojämnt och det finns enorma skillnader mellan skådespelare. De svenska känns överlag träiga, stela och direkt okarismatiska, så är det med samtliga. Bästa av de svenska är nog polisen som jagar Hamilton. Hon känns trovärdig och personlig. Men Pernilla August och Dan Ekborg är det direkt tråkiga att se på. Tyvärr känns de som karikatyrer vilket säkert beror lika mycket på illa skrivet manus, främst dialogen, som pga av dålig regi. Jag kan förstå att det finns en intention att skapa karikatyrer av svenska politiker, i linje med Jan Guillous politikerförakt som uttrycks i böckerna. Tyvärr finns ingen trovärdighet i regeringskaraktärernas utformning, i deras sätt och agerande. Det blir pannkaka av det hela.

Däremot finns det några biroller som känns helt och hållet klockrena. Svenska Gunnar Hammarsten är utmärkt, liksom amerikanen ”Lee” och en mellanöstern-”bondbruds”-wanna-be  som jag inte har lyckats få namnet på, men som faktiskt är mer intressant och bättre än i alla fall 80% av filmhistoriens bondbrudar. Överlag är också de få kvinnorollerna mer intressanta än männens.

Mer då? Om vi går till det rent tekniska i Hamilton i nationens intresse kan vi säga att ljudbearbetningen är bra. Färgsättningen, eller efterbehandlingen av bilderna är okej. Det är genomarbetat men hela filmen ser rätt tråkig ut, grå och intetsägande. Och fotot och klippningen? Mediokert är ordet. Det är funktionellt, men kamerainställningarna är inte alltid optimala och genom klippen, man hoppar mellan riktningar och bildinställningar på ett sånt sätt att man, tja… Man lägger märke till det vilket ju inte är särskilt bra. Actionscenerna är ”så där”. Man har försökt använda stills och högre hastighet som stilistiskt grepp. Men det är nog bättre att lämna sånt till Hong Kong-filmer.

Mikael Persbrandt är en bra skådespelare. Men jag håller med Fiffi att Stellan Skarsgård var bäst som Hamilton. Jag tyckte också om idén med Peter Stormare, som tyvärr aldrig fick chans pga en urusel film. Persbrandt gör ett bra avslappnat, jobb.”Mikael Persbrandt gör Hamilton tuff igen” var slogan för filmen. Jag tyckte dock att han spelade naturligt och inte särskilt macho, inte tuff. Men han har en cool utstrålning. Man kan ju tillägga att han tränade med Navy Seals i USA för att komma in i rollen bättre. Vad det har haft för betydelse för rollprestationen vet jag inte. Men just porträttet av Hamilton är det bästa med filmen, alltså att det att vara spion och träningen i sig har skadat Hamilton så att det är ett ont gissel. Han vill, men kan inte fly från den han är. Någon mer vardaglig person som skarsgård i huvudrollen hade kanske gjort filmen ännu mera trovärdig. Det är inte säkert eftersom det också handlar mycket om regi och manus, men kanske.

Överlag ligger filmen, filmtekniskt liksom berättarmässigt, på ungefär samma nivå som B-Hong Kong-action i början av 80-talet. Den är varken bättre eller sämre vilket innebär att svensk film ligger 30 år efter i tiden jämfört med Öst (och kanske 50 år efter jämfört med USA och GB). Den enda skillnaden mellan den här och lågbudgetfilmer från Hong Kong i början av 80-talet är att den här filmen hade en budget på 45.000.000 kr.

Betyget då? Hamilton i nationens intresse får knappt godkänt med en svag tvåa.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print