Att “försvenska” en film, eller göra den “Sweded” myntades i komedin Be Kind Rewind. Där sa man att en film kommit från Sverige som skäl till högre hyrpriser och längre leveranstider. “Sweded”, eller “Sweding” har nu blivit ett begrepp bland amatörfilmare som innebär att man gör scener ur filmer, eller “summerar” en spelfilm med lägsta möjliga budget.

Man spelar in filmscener med vanlig videokamera och får bara göra en enda tagning per inställning. Men många använder sig också av mycket fantasi och en del filmer blir skojfriska parodier. Här nedan kan du se några “försvenskade” filmer:

Jurassic Park:

[youtube]OFZBz3ZiQbk[/youtube]

Blade Runner:

[youtube]9n5WmS7eWp0[/youtube]

Alien:

[youtube]eHkXMHyfpFg[/youtube]

The Shining:

[youtube]I2unsGNFdts[/youtube]

Kill Bill Vol 1:

[youtube]WOEfo3pCdk4[/youtube]

Har du hittat fler exempel, eller filmer du tycker bättre om? Tipsa i kommentarer!

Att “Sweded” används som ett lågvattenmärke är kanske rätt lämpligt med tanke på svenska filmskapares låga nivå är kanske passande, eller vad tycker du?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print