20 skräckfilmer för en lyckad Halloween

Undrar du över hur du ska få det mesta ut ur din Halloween? Vilken skräckfilm du skall förgylla Halloweenkvällen med? Här är 20 tips valda enligt 10 typer av skräckfilmer, eller “subgenrers”: Klassiker, otäcka, spännande, ockulta, underhållande och dramabetonade, filmer baserade på special effects, monsterfilmer, actionrysare och komedier. Nu behöver du bara svara på frågorna: “Vad är jag på för Halloween-humör egentligen?” eller: “Vilken typ av rysare är egentligen jag upplagd för?” (Bilden ovan har ingenting, eller väldigt lite med skräckfilmstipsen nedan)

Klassiska skräckfilmer

The Innocents

En av de absolut bästa skräckfilmerna genom tiderna skulle jag hävda är The Innocents från 1961. Det är en tung och något sorglig film och därför inte så där lämplig om du vill ha en riktigt glad Halloweenkväll. Filmen är av det ockulta slaget. Kan ett par beskedliga barn vara besatta, eller rent utav onda? The Innocents på IMDB

Rosemary’s Baby

Stämningsfull, vacker och intelligent gastkramandee rysare regisserad av Roman Polanski. Läs mer om Rosemary’s Baby här i bloggen.

Ockulta rysare

Det finns ju en lång rad filmer som helt och hållet baseras på ockulta inslag. Jag skulle dock vilja rekommendera dessa två för en lyckad Halloween:

Jacob’s Ladder

Jacob’s Ladder är en sån där film som man aldrig riktigt får ett klart grepp om. Tim Robbins spelar en trumatiserad vietnamveteranen som har svårt att få grepp om verkligheten, eller snarare vilken av de världar han kastas mellan är den verkliga… “Det ogreppbara” ger Jacob’s Ladder en sällsynt kuslig stämning. Jacob’s Ladder på IMDB

The Ring

Se helst originalet Ringu, men även den amerikanska remaken The Ring har fått högt betyg. Sägs vara väldigt otäck. Om ond bråd död och ett mystiskt videoband. Visa bara inte filmen för någon som är särskilt lättskrämd. Om du inte vill få trösta och pyssla om din flickvän extra mycket, det vill säga.

Spännings-horror

Det finns naturligtvis också riktigt spännande skräckfilmer som är lika spännande som otäcka. Två skräckisar med thrillerkänsla:

Alien

Rymdrysaren Alien har du säkert redan sett, men den tål att ses om. Om du inte hunnit se den än kan du läsa mer om Alien här i filmbloggen.

The Thing

Carpenter’s The thing är utnämnd av flera filmsajter till den mest otäcka rysaren av de alla. Så har du inte sett den har du något att se fram emot. Visste du att en prequel till The Thing är på väg?

Dramabetonade skräckfilmer

Vill du inte se effekter och bli allt för skrämd kan jag rekommendera dessa mindre skrämmande och mer lättsamma skräckfilmerna ur horror-synpunkt så att säga:

The Others

En av Nicole Kidmans bästa roller som “överbeskyddande” mamma i The Others. Varför isolerar hon sig i huset med barnen? Och vilka är egentligen “dom andra”? The Others på IMDB

sjätte sinnet

En modern klassiker är Sjätte sinnet. Enormt smart och sevärd film med Bruce Willis som terapeuten som försöker hjälpa en liten pojke som hävdar att han kan se de döda. “I see dead people.” Sixth Sense

Effektfulla skräckisar

Och en hel del skräckfilmer är ju av “slasher”-typen, eller Blood ‘n Gore som det kallades under åttiotalet. Något av det mest klassiska effektsökeriet hittar du i:

Flugan

Cronenbergs remake av en svartvit klassiker är en av regissörens bästa. Att gradvis förvandlas till fluga kan inte vara helt okomplicerat, vilket Jeff Goldberg får erfara i The Fly eller Flugan (1986). Flugan på IMDB

Re-Animator

Att animera likdelar är inte helt okomplicerat. Läs mer om Re-Animator här i bloggen.

“Entertaining Horror”

Och så ett par tips till riktigt underhållande och mer lättsamma skräckfilmer:

Scream

En rysare som skojar med, och delvis är en pastische av, andra skräckisar hittar du i uppfinningsrika Scream. Det är ju också på väg en fjärde installation, som du kan läsa allt om här.

Final DestinATION

Det går inte att lura ödet. Är det meningen att dö, så kommer du att dö  …på ett eller annat sätt. Final Destination-serien innehåller några av de mest fantasifulla sätten att dö i skräckfilmernas värld.

Asiatiska rysare

Asiatiska rysare förtjänar absolut extra uppmärksamhet och en egen avdelning. Du har fått ett tips redan, här är två till:

Tale of two Sisters

Sydkoreanska Tale of two Sisters är en mer poetisk och udda rysare. Läs mer om “Tale” här i bloggen.

Ju-on (The Grudge)

Oj vad det gör remakes på bra asiatiska skräckfilmer. Det japanska originalet av The Grudge / Ju-On är en spökhistoria om en mystisk “ande” som ger sig på alla som kommer innanför husets väggar.

Skräckkomedier

Vill du inte se en skräckfilm så kan du ju se en skräckfilmskomedi eller parodi också:

Young Frankenstein

Mel Brooks Frankensteinparodi går inte av för hackor. Rekommenderas starkt om du vill förgylla Halloween med ett gott skratt.

Army of Darkness

Bästa Evil Dead-filmen av Sam Raimi, Spider Man-regissören är den tredje från 1992, eller Army of Darkness. Då, på den tiden, var effekterna hyfsade. Idag behöver filmen en digital makeover, men fortfarande en sevärd “rysare” av det mer fantasifulla slaget. Army of Darkness på IMDB

Monsterfilmer

Monsterfilmer är ibland inte särskilt skrämmande, men ofta rätt så spännande. En klassiker och en mer udda sådan:

Jaws

Steven Spielbergs “Hajen”, eller Jaws behöver knappast någon längre presentation. Har du inte sett den så kan Jaws ge dig en riktigt spännande Halloween.

Q: The Winged Serpent

En av mina B-filmsfavoriter är Q the winged serpent, läs mer om den bevingade ödlan “Q” här i bloggen!

Actionskräckisar

Det finns en del alster som titulerar sig själva som “skräckfilmer”, men egentligen är mer action. Ytterligare två monsterfilmer får täcka den sista “subgenren”:

The Host

Sydkoreanska The Host är en film som bäst rätt och slätt kallas “monsterfilm”. Annars är den genremässigt diffus. Ibland liknar den skräckis, ibland komedi. Läs mer om briljanta The Host här i bloggen!

Aliens

James Camerons uppföljare till Alien är nästan mer upphöjd än originalet. Inte lika mycket skräckis, men betydligt mer skjuta-skjuta-pang-pang och en både riktigt välgjord och spännande filmklassiker.

LÄS ÄVEN:

25 bästa monsterfilmerna

Onda buktalardockor på film och TV

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print