I samband med 30-års firandet av Star Wars V intervjuades Gary Kurtz som tillsammans med George Lucas gjorde de två första Star Wars-filmerna. Gary berättade om slitningarna mellan honom och Lucas och om hur filmerna förändrades, eller hur Lucas beslöt att ändra sagan.

Enligt L.A. Times var den tredje installationen, eller Return of the Jedi som blev orsaken till att de två gick skilda vägar. Det var meningen att filmen skulle ha en ännu svartare ton. Att ewokerna egentligen skulle ha varit wookies, det vet nog alla Star Wars-fan redan, men visste du att planen var att Han Solo skulle dö i anfallet på emperiet?

“The first film and ‘Empire’ were about story and character, but I could see that George’s priorities were changing.” säger Gary Kurtz

Han menar att vid tiden för inspelningarna av Return of the Jedi var leksaksfranchaisen i full gång och att detta ver en av orsakerna till att Lucas inte ville att någon av hjältarna skulle dö. Men det var fler saker de inte var överens om. Att det skulle bli en andra dödsstjärna var Kurtz också emot eftersom det skulle bli för likt den första filmen.

Själva slutet var också något helt annat, kanske inte innehållsmässigt sett, men stämningsmässigt. Lucas skulle gå iväg “som Clint Eastwood i en spaghettivästern” och lämna en sorgsen Leia i färd med att inställa sig som härskare.

Nå, vad säger du? Skulle du hellre ha sett en mörkare avslutning på Return of the Jedi och Star Wars-trilogin? Hade det blivit en ännu bättre film?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print