Med ett stort beklagande och gråten nära till hands måste filmbloggen tyvärr meddela dessa tråkiga filmnyheter:  Guillermo Del Toro ger upp projektet med de två storfilmerna “The Hobbit” Beslutet beror på de eviga förseningarna från filmbolaget och dess ekonomiska kris.

Guillermo säger till TheOneRing.net:

“In light of ongoing delays in the setting of a start date for filming “The Hobbit,” I am faced with the hardest decision of my life. After nearly two years of living, breathing and designing a world as rich as Tolkien’s Middle Earth, I must, with great regret, take leave from helming these wonderful pictures. I remain grateful to Peter, Fran and Philippa Boyens, New Line and Warner Brothers and to all my crew in New Zealand. I’ve been privileged to work in one of the greatest countries on earth with some of the best people ever in our craft and my life will be forever changed. The blessings have been plenty, but the mounting pressures of conflicting schedules have overwhelmed the time slot originally allocated for the project.

Both as a co-writer and as a director, I wish the production nothing but the very best of luck and I will be first in line to see the finished product. I remain an ally to it and its makers, present and future, and fully support a smooth transition to a new director”. 

Peter Jackson kommenterar med förståelse för Del Toros beslut:

“We feel very sad to see Guillermo leave the Hobbit, but he has kept us fully in the loop and we understand how the protracted development time on these two films, due to reasons beyond anyone’s control – has compromised his commitment to other long term projects. The bottom line is that Guillermo just didn’t feel he could commit six years to living in New Zealand, exclusively making these films, when his original commitment was for three years. Guillermo is one of the most remarkable creative spirits I’ve ever encountered and it has been a complete joy working with him. Guillermo’s strong vision is engrained into the scripts and designs of these two films, which are extremely fortunate to be blessed with his creative DNA”.

Del Toros beslut är enormt ledsamt på grund av två anledningar. Dels är filmprojektet som helhet i fara. Vi får se om det läggs på is eller puffar på i samma långsamma takt. Men dels och framförallt kan jag inte tänka mig en bättre regissör för The Hobbit än Guillermo Del Toros, inte ens Jackson själv. Del Toro är en enormt konstnärligt begåvad filmskapare samt en duktig personinstruktör, faktiskt betydligt bättre än Jackson. Därför hade jag hoppats på att få se just Del Toros version. Oavsett vem som tar över så kommer vi att få se en annan film än vad Del Toros version skulle kunna ge oss.

Återigen, Del Toros avhopp är en enorm tragedi för The Hobbit. Och oavsett vem som tar över kommer vi aldrig få se Del Toros vision. Del Toros The Hobbit är död så vida inte filmskaparen ändrar sig senare eller Jackson lyckas övertyga honom att återvända, det vill säga.

Läs även mer i Empire Online

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print