Möt verklighetens Captain Blackbeard och Jack Sparrows fiende i Pirates of the Caribbean 4 eller “Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides”! Den verklighetsbaserade karaktären finns även med i Tim Powers prisbelönade roman med samma titel “On Stranger Tides”. Den fjärde installationen av Pirates of The Caribbean är också baserad på Powers bok. Här är Blackbeard ute efter Ungdomens källa. 

Så här står det på baksidan av en upplaga av boken:

“Tim Powers is the apostle of gonzo history, and On Stranger Tides is as good as story-telling ever gets. He has found a way to bring together powerful Indian magic, black vodun, a British scientist driven mad with grief over his wife’s death, and Blackbeard himself, determined to live forever. …”

Intressant, Captain Blackbeard är liksom Kidd och Black en återkommande pirat i litteratur, konst och film. Men ingen har gestaltat Blackbeard på samma sätt som Tim Powers. Var kommer denna fantasi ifrån, och varför skulle just Blackbeard söka evigt liv? Jag tror faktiskt att jag har genom lite research lyckats komma på svaret, var kopplingen finns. Men först innan du får svaret bör du veta vem Blackbeard egentligen var.

Captain Blackbeard var född som Edward Teach år  1680 och dog 1718. Under de senaste åren var han känd som en av de grymmaste piraterna och härjade bland de europeiska kolonierna i Sydamerika från sitt fartyg Queen Anne’s Revenge som han lyckats erövra år 1716. Strax därefter blev han mäkta berömd på de vida haven.

Ett ord som kännetecknade Blackbeard är excess. Allt hos Blackbeard var överdrivet, fråndet långa skägget, ibland flätat med färgglada band, till hans levnadsvanor. Blackbeard stoltserade med icke mindre än 14 fruar. Varje morgon startade han dagen med ett glas rom… Nej, inte bara rom, utan rom blandat med morfin. 

Dryckesvanor och allehanda medicinskt intag fick Blackbeard att känna sig oövervinnerlig. Och något så när oövervinnerlig blev han nog. Hans manskap lurades av ett bakhåll under den sista striden och Blackbeard besegrades slutligen av Robert Maynard. Han genomborrades av Maynards svärd, fick ett skott i huvudet och man högg huvudet av honom för att vara riktigt, riktigt säker på att han var besegrad. När Maynard senare examinerade kroppen fann han att Blackbeard hade blivit skjuten av fem skott och hade inte mindre än 27 allvariga sår av svärdshugg. 

Legenden säger att Blackbeards kropp vandrar omkring på öarna runt Ocracoke och letar efter sitt huvud. Om detta kommer att vara ett inslag i Caribbean 4, On Stranger Tides, har jag ingen aning om. Men visst skulle det vara ett färgstarkt inslag alltid. 

Nå hur kommer det sig att Powers låter Captain Blackbeard leta efter Ungdomens källa, eller Fountain of Youth? När man betraktar historien bakom karaktären verkar det vara rätt långsökt. Men kanske ändå inte? Jag tror att du finner nyckeln i Captain Blackbeards flagga:

… Inte en vanlig piratflagga? Tja, piraterna hade alla sina egna varianter och det fanns många utseenden, men Captain Blackbeards flagga tillhör nog de mest intressanta.

Figuren är givetvis Satan, eller Davy Jones. Spjutet är taget som en symbol från kristendomen. Jesus blev ju spetsad i sidan. Namnet Roger betyder faktiskt också “berömt spjut”. Och flaggen är ju en “Jolly Roger”. Jolly Roger kommer från franskans “Jolie Rouge”, och de första flaggorna var helt röda. Hjärtat är en symbol för rött. De tre röda prickarna säga föreställa de tre hörnen på en pyramid. Låter det sista långsökt? Den egyptiska hieroglyfen för glad, “jolly” är en dödskalle med ett kors ovanför, alltså en Jolly Roger.

Men ser du vad som finns på vänster sida, eller vad Satan håller i sin högra hand? Det är ett timglas. Det är tiden som rinner ut, vilket innebär död. Hos egyptierna var sanden och öknen en dödssymbol. Alla pyramiderna byggdes ju mitt i sanden. Och pyramiden finns ju redan på flaggan som jag berättat. Du kanske har hört uttrycket (som låter bättre på engelska) “Sands of sea” som är av egyptisk härkomst? Sands of sea är alltså i sammanhanget en ordvits och tolkas “Death of sea”. 

Hur hör det här ihop med Ungdomens källa? Jo, timglaset blev senare för vetenskapsmän en evighetssymbol. Sanden representerade det eviga kretsloppet mellan liv och död. Och förresten anses denna symbol ha tagits från det egyptiska uttrycket “Tidens sand”, eller “Sands of Time”. 

Så hänger det förmodligen ihop. Om det var Tim Powers idé att tolka timglaset som vetenskapsmännens evighetssymbol, eller om andra hade knutit Captain Blackbeards flagga till den före honom, det vet jag inte. Men jag tror att Powers har just funnit denna koppling. Inte minst med tanke på att det faktiskt även finns en vetenskapsman med i bokens karaktärsgalleri.

Och därmed kan man ställa den retoriska frågan: Vilken pirat skulle passa bättre att söka efter ungdomens källa än Captain Blackbeard när symbolen för den finns på piratens egen flagga?

David R-L
FilmMedia Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print