James Cameron passar på att fira jul i Kina medan han gör reklam för ‘Avatar‘. 

Samtidigt passar Avatar-regissören på att kommentera den kinesiska filmpolitiken, nämligen det att endast 20 icke-kinesiska filmer tillåts varje år. Enligt källa säger Cameron:

‘China’s economy is expanding very, very rapidly. And I think the feeling right now is that perhaps it doesn’t need to be protecting itself quite as much. Chinese filmmakers are very strong… they’re highly respected’…

‘I think that by opening the doors in China to other filmmakers, it will raise the entire film industry in China. It will get people more excited, there will be more seats, more cinemas, more excitement about the cinema-going experience, which will also raise the Chinese filmmakers’ ability to play their films,’

James Gianopulos, ordförande för Fox Filmed Entertainment som också besökte Kina instämmer:

“It makes sense to allow people to have access to the legal products, rather than seeing films in pirated form. And, piracy doesn’t just steal from us, it steals from the government and the economy of countries like China it doesn’t benefit anyone.”

Även WTO har uttryckt bekymmer över den kinesiska filmpolitiken.

Själv är jag tveksam om en annan filmpolitik skulle kunna ha någon som helst inverkan på piratkopieringen. Det kostar i princip lika mycket att gå på bio i Kina som här, men lönenivåerna ligger på enbart bråkdelar av våra. Det är långt ifrån ifrån alla som har råd, eller vågar ta sig råd till ett biobesök.

Västerländska filmbolag ser att kina som marknad har en stor potential, men jag tror inte att de tänker på kinesernas filmklimat eller industri, utan snarare helt och hållet till tjockleken på sina egna plånböcker…

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print