Svensk Film 2011 – 14 svenska filmer 2011

Åsa Nisse blir film igen år 2011

Filmmedia har redan listat 2011 års internationella filmer. Men hur står det till på den nationella scenen? Här är de mest intressanta titlarna över kommande Svenska filmer 2011. Ett och ett annat guldkorn kan det nog finnas, även om 2011 inte ser ut att bli lika intressant som tidigare år. Inte heller finns någon lika självklar internationell succé som de senaste åren gynnat Sverige som filmland.

 

Jägarna 2

Det har gått 15 år sedan Erik tvingades lämna sin polistjänst i Norrland. Ett brott i hans hembygd får honom att motvilligt återvända. Men det som från början såg ut som ett rutinuppdrag utvecklar sig steg för steg till en mardröm. Premiär: 2011-09-09

­

Skärgårdsdoktorn

Med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren. Det är sommar och Vilma återvänder efter många års studier till skärgårdsön där Johan Steen fortfarande arbetar som skärgårdsdoktor. Mycket är sig likt men oväntat stora förändringar hotar plötsligt det stillsamma livet på ön.

The Stig-Helmer Story

Om Lasse Åbergs ”prequel” till sällskapsresorna hinner bli färdig till 2011 är i dagsläget oklart. Men målet är premiär på juldagen. Handling: Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutveckling osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.

Åsa-Nisse  – wälkom to Knohult

Åsa-Nisse och det svarta guldet” hette filmen fram till någon månad sedan. Titeln har ändrats men handlingen är förmodligen densamma, även om vi inte ha fått reda på den än. Med Kjell Bergqvist, Michael Segerström, Johan Glans. Premiär: 2011-02-11

Svensson, Svensson

Gustav och Lena Svensson står inför sin 30-åriga bröllopsdag, men Lena orkar inte med Gustav längre utan vill att de ska skiljas. Det enda Gustav gör är att titta på sport – vilken sport som helst – och ger inte Lena någon uppmärksamhet alls. Gustav däremot tycker att allt är toppen och vill inte att de ska ge upp bara en vecka innan sitt jubileum. Lena ger Gustav en absolut sista chans och de åker iväg på en kärleksweek-end där Gustav ska få bevisa att Lena är viktigare än fotboll och TV. Men på hotellet dyker fotbollslegend Tommy Franzén upp och ställer allt på sin spets för Gustav.

En enkel till Antibes

Regi av  Richard Hobert. Handling: Änklingen Georg avslöjar sina vuxna barn med att försöka lura till sig hans arv innan han är död. Han tvingas ompröva sitt liv. När han också avslöjar sin hemhjälp Maria med att stjäla ur hemmet pressar han henne att delta i en motattack som överraskar barnen. Sverigepremiär: 2011-04-08

Simon och ekarna

Lisa Ohlins kommande film bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn. Den handlar om Simon, som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.

Katinkas Kalas

Av Levan Akin om en grupp vänner som är samlade i Katinkas somarhus för att fira hennes födelsedag. Premiärdatum är inte spikat vid skrivande stund.

Play

Av Ruben Östlund som gjorde ”De Ofrivilliga” och varit inblandad i flera svenska filmprojekt. Handling: Tre unga pojkar blir anklagade för att ha misshandlat en lillebror till några okända pojkar och stulit hans mobiltelefon. De anklagade nekar och försöker visa sin oskuld. Men de blir övertalade att följa med för att “klara upp saken” med de fem okända pojkarna, samtliga med afrikansk bakgrund. Den rånade lillebrodern ska befinna sig i närheten och allt de behöver göra är att visa upp mobiltelefonen för honom. Om de inte har stulit telefonen så har de ju ingenting att oroa sig för, menar de. Trots att de svenska pojkarna förstår att de är dom själva som kommer bli rånade följer de frivilligt med.

Happy End

Björn Runges Happy End är en historia om en medelålders körskolelärare som har en psykiskt instabil son och en ung kvinna som städar och lever med en kontrollerande man. Det är en saga för vuxna människor som inte har något gemensamt men som ändå får avgörande betydelse för varandras liv. Människors vägar korsas och efteråt så är inget som tidigare. Med Ann Petrén och Gustaf Skarsgård bland andra. Premiär: 2011-03-04

Hur många lingon finns det i världen?

Alex, 27 år har misslyckats med allt, men han får en ny riktning i livet när han upptäcker ett gäng utvecklingsstörda och deras begåvning. De sjunger gudabenådat. Alex ska visa världen att hans vänner är lika mycket värda som alla normalstörda. Det blir ett riktigt hjärtknipande och roligt äventyr. Filmen bygger fritt på “Glada Hudik-teatern” och deras verksamhet som gjort sensationell succé.

Kyss mig

”Kyss mig skildrar historien om Mia som tvingas ifrågasätta sin egen sexualitet.”

Skumtimmen

Berättelsen utspelar sig på Öland och handlar om en liten pojke som spårlöst försvinner. Tjugo år senare tar efterforskningarna fart igen då en av pojkens sandaler dyker upp

Odjuret

Odjuret är en film om den övergivna unga underklassen som gör precis vad den förväntas göra – haverera i kriminalitet. Och om två utstötta flickor som gör vad som förväntas av dem – att bli offer för mäns våld.

Läs även: Våra favoritfilmer 2010 & mest lovande 2011

Övriga tips: 2010 års bästa svenska filmer i Expressen, Superguide till årets kommande filmer i AB

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print

13 Responses to Svensk Film 2011 – 14 svenska filmer 2011

 1. Om man har svårt att somna kan man ju läsa den här listan … ;) Skämt åsido, ett par titlar ser intressanta ut, men på det hela taget: guuud, så förutsägbart och/eller tråkigt! :(

  Måste komplettera med den här listan över filmer som visades som Work in Progress på Stockholms filmfestival 2010 – här finns till och med skräck, thrillers och onda dockfilmer! :D Låt oss hoppas att de får distribution och kompletterar filmåret 2011:

  http://www.stockholmfilmfestival.se/industry/work_in_progress/
  Sara BE postade nyligen…Veckans söndagsfilm- Adventureland

 2. Eftersom “De ofrivilliga” är min favoritfilm från Sverige så ser jag givetvis fram emot “Play”. Annars håller jag med om Sara att listan ser ovanligt tråkig ut och man har verkligen satsat på säkra kort det här året.

  Det blir nog ingen internationell succé, men det lär säkert slås biorekord detta år när det kommer till svenska filmer. Känns som om här finns många filmer i listan som kan locka storpublik.

  Och om man verkligen vågar köra sin grej fullt ut med “Åsa Nisse”, så tror jag faktiskt den kan bli sevärd åtminstone.

 3. Play ser intressant ut då “De Ofrivilliga” är en mycket bra film annars är det för mig helt ointressant skåpmat. Åsa Nisse möjligtvis då projektet verkar var totalt vansinnigt på gränsen till bisarrt.

 4. Jägarna 2, Skärgårdsdoktorn, Sällskapsresan 6, Åsa-Nisse, Svensson Svensson. Och så lite Hobert och Runge som någon slags inbillad ”motvikt”. Det ser verkligen lovande ut för svensk film! :no:

  Men nu ska jag inte gnälla för mycket. Ser ut att komma några spännande grejer också. Att Sara hajpat Katinkas kalas tar jag som en kvalitetsindikator. Sedan gillade jag verkligen ”De ofrivilliga”, men Östlunds nya låter mest som ännu en skittråkig svensk socialrealistisk film. (Inget fel med socialrealism i sig, men känns som att svenska regissörer fortfarande är tio klasser sämre än folk som Ken Loach och Mike Leigh.)
  Gustav postade nyligen…Bubblegum Lemonade – Sophomore Release

 5. Gjorde ett litet castingjobb för “Simon och Ekarna” så den ser jag fram emot. Den är ju några år försenad… men annars är jag lika oupphetsad som vanligt när det gäller ny film…
  BlueRoseCase postade nyligen…Diary of the Dead 2007

 6. “Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutveckling osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.”

  Alltså den här kan inte bli bra tyvärr. Stig-Helmer framstår som en cool 50-tals kille. När man hör Lasse Åberg och Co nostalgisera över Nalen låter det som vårt Club 54.

  Åsa-Nisse trailern är släppt och ser förjävlig ut. Inte ett slämt så långt ögat kan nå. Jag hoppas de klippt den medvetet så för att skämten ska vara kvar i filmen och inte sönderkörda i trailern men det vore en risky taktik. Oavsett tror jag den kommer dra in horder med folk i biograferna första veckan!

  Jägarna 2 är naturligtvis efterlängtad även om jag hellre sett en prequel faktiskt.

  Sen har ni missat en väldigt spännande och intressant film som hade pressvisning i fredags och går upp på bio den kommande veckan.

  Gränsen, finns mycket bra med den framför allt att den är gjord utanför SFI’s system men ändå ser rätt bra ut. De rykten jag hört om den säger att den är bra!
  http://www.youtube.com/watch?v=58_sZryRP0M

 7. jägarna var bra film att jag såg den :nod: :nod:

 8. Pingback: Vad är viktigare än verkligheten? | Blog à la Mr Chapel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Exponera din blogg här!